Wet op de politieke partijen
Reactie
Naam
|
Anoniem
|
Plaats
|
Dodewaard
|
Datum
|
8 februari 2023
|
Vraag1
Wat vindt u van het wetsvoorstel Wet op de politieke partijen?
Ik acht het onwenselijk om zoals voorgesteld de verantwoordelijkheid die nu bij de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties ligt, naar een onafhankelijke toezichthouder te verplaatsen en daarbij tegelijkertijd de met de voorgestelde transparantieregels met betrekking tot de interne organisatie en politieke advertenties meer administratieve lasten te creëren voor politieke partijen en hun neveninstellingen. Het toevoegen van microtargeting door politieke partijen staat inmiddels onder de aandacht bij de AP en dat lijkt me de juiste organisatie met de juiste positie om dit voor ook voor politieke partijen, mocht dit nodig blijken, te handhaven wat betreft politieke advertenties die persoonsgegevens gebruiken. Bovendien lijkt het me ignorant om te denken het volk op deze wijze te kunnen beschermen tegen ongewenste beïnvloeding die zij dagelijks via sociale media beleven.
Verder is de redenatie achter een mogelijk verbod op politieke partijen om de rechtsstaat te beschermen uiterst dun, zoals aangegeven in de Concept Memorie, want "Mede tegen deze achtergrond is de mate waarin de mogelijkheid om een partijverbod op te leggen effectief zal zijn in de vorm waarin dat thans wordt voorgesteld, moeilijk te voorspellen." Wat wordt onderstreept met het precedent van 2 verboden partijen in de afgelopen 35 jaar. Een duidelijke onderbouwing van de mogelijk dreigende gevaren en rechtvaardiging van deze verregaande maatregelen, die nogmaals niet onder verantwoording moeten vallen van de genoemde minister, blijft onduidelijk. Een omkadering van de uiterste beperkingen die vanuit Europa worden aangereikt, lijken het voorstel nog verder uit te kleden en van zijn kracht te ontdoen.
ps. Ik zou de schrijvers van alle bijgevoegde stukken erop willen wijzen dat het werkwoord 'is' herhaaldelijk dubbel/foutief gebruikt wordt, waaronder zelfs in het wetsvoorstel in de definitie van een ''politieke advertentie: een boodschap, kennelijk bedoeld **is** om de opkomst of de stemvoorkeur van kiezers bij een verkiezing te beïnvloeden die een uitgever in opdracht van een politieke partij opslaat en publiceert of verspreidt;"