Wet op de politieke partijen

Reactie

Naam W. van Wensveen
Plaats Hengelo
Datum 9 januari 2023

Vraag1

Wat vindt u van het wetsvoorstel Wet op de politieke partijen?
"Wie zijn toch die ambtenaren die hun opdrachtgever niet grondwettelijk corrigeren ?"

De grondwet stelt dat een kamerlid zonder last of ruggespraak zijn stem uit moet kunnen brengen (art 96).
Politieke partijen hebben daarom strikt genomen geen plaats in onze democratie en gaan tot op zekere hoogte zelfs in tegen de grondwet.
De positie van politieke partijen zou dan ook afgezwakt moeten worden, niet versterkt (een soort verbod op coalitie kartelvorming)
Elke "Wet op de politieke partijen" die het bestaansrecht van partijen legitiem maakt zou ten minste het "zonder last kunnen opereren" van kamerleden moet garanderen.

Matthijs Tieleman geeft de navolgende samenvatting van deze wet in het NRC van 8 januari 2023 (zie bijlage):
:
"In de naam van de democratie zou ik daarom de regering moeten oproepen, zodra de nieuwe Wet op de Politieke Partijen van kracht is, de coalitiepartijen te verbieden. Stuk voor stuk zijn deze partijen namelijk volgens het wetsvoorstel antidemocratisch. De nieuwe wet stelt dat de overheid een politieke partij mag verbieden als zij door „haar doelstelling of werkzaamheden een daadwerkelijke en ernstige bedreiging vormt voor een of meer grondbeginselen van de democratische rechtsstaat”. Onder deze grondbeginselen wordt ‘in ieder geval’ verstaan: periodieke, vrije en geheime verkiezingen, democratische besluitvorming, grondrechten, scheiding van machten en een onafhankelijke en onpartijdige rechtspraak."

Bijlage