Modernisering WWSO
Reactie
Naam
|
- (C.H. van Deuren)
|
Plaats
|
Amsterdam
|
Datum
|
23 juli 2023
|
Vraag1
Wat is uw achtergrond? Reageert u bijvoorbeeld als huurder, als particuliere verhuurder, als vastgoedeigenaar, als belegger, namens een onderneming, namens een organisatie, of iets anders?
- particulier verhuurder
- ps. ik heb vorige week ook een reactie ingestuurd, daar was de suggestie om geluidsisolatie mee te nemen; in deze toelichting ga ik in op nieuwbouw.
Vraag2
Wilt u reageren op het voorstel voor het WWSO? Dan kun u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een bericht te uploaden.
NIEUWBOUW STIMULEREN
Voor 2023: In het verleden werden appartementen opgekocht door particuliere beleggers, en verhuurd; een deel als studentenkamer als onzelfstandige woning. Het opkopen van appartementen voor de verhuur is om verschillende fiscale redenen niet aantrekkelijk geworden. Het positieve effect is dat niet-beleggers een betere kans hebben op de woningmarkt. Het negatieve effect is dat er niet veel onzelfstandige/studentenwoningen bijkomen. Gevolg: enorme krapte op de studentenwoningmarkt.
Sinds dit jaar: om mij heen hoor ik veel particulier beleggers nu investeren in landen zoals Spanje. Ook onze Nederlandse pensioenfondsen investeren over de grens in studentenwoningen, in bijv. Engeland.
Het is naar mijn mening zonde dat Nederlanders en Nederlandse pensioenfondsen, die wel willen investeren in studentenwoningen, die investeringen maken in het buitenland en niet in ons eigen land.
De reden dat zij in het buitenland investeren, is omdat de investering daar wel rendabel is, en in Nederland niet. In Engeland is er bijv. geen puntensysteem, waardoor dus zelfs de Nederlandse pensioenfondsen daardoor in Engels studentenvastgoed investeren.
Suggestie: geen maximalisatie van huur voor NIEUWBOUW van studentenwoningen voor bijvoorbeeld de eerste 10 jaar.
Verwacht resultaat: door nieuwbouw de eerste 10 jaar vrij te stellen van maximalisatie van de huurprijs, stimuleer je deze partijen om in Nederland nieuwe studentenwoningen te bouwen. Hierdoor komen er meer studentenwoningen bij, die op de lange termijn onder het puntensysteem vallen, dus op de lange termijn de gewenste sociale huurprijs hebben.
Alternatieve uitvoering: als vrijstelling van het puntensysteem juridisch lastig is, kan men bijv. ook zeggen dat een nieuwbouw-studentenkamer de eerste 10 jaar 500 extra punten krijgt. Dat moet vrij makkelijk in te bouwen zijn in het puntensysteem.
Bezwaar: men kan natuurlijk vinden, dat er vervolgens de eerste 10 jaar de studenten een veel te hoge huurprijs zullen betalen. Ik ben het daar mee eens.
Tegenbezwaar: De enige echte oplossing in het studentenkamertekort, is om veel kamers bij te bouwen. Met het huidige puntensysteem is het niet aantrekkelijk om in Nederland studentenkamers/flats te bouwen. Een verandering in het puntensysteem kan er voor zorgen dat de nieuwbou opgang komt en op de lange termijn voor veel & betaalbare kamers zorgt.
Vraag3
De modernisering van het stelsel heeft gevolgen in de business case van onzelfstandige woonruimte. Wilt u ons inzicht geven in de gevolgen voor uw business case? U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een bericht te uploaden.
-