Modernisering WWSO

Reactie

Naam bezorgde burger (dré hopmans)
Plaats utrecht
Datum 27 juli 2023

Vraag1

Wat is uw achtergrond? Reageert u bijvoorbeeld als huurder, als particuliere verhuurder, als vastgoedeigenaar, als belegger, namens een onderneming, namens een organisatie, of iets anders?
- vanuit het oogpunt van huurders opkomend voor kwetsbaren deze reactie.
- vele anderen klagen te veel of doen soms wel erg zielig, maar negeren vaak de enorme waardestijgingen van hun vastgoed. Ook lees je, dat bepaalde kosten echt voor rekening van de eigenaren zijn maar deze eigenaren willen deze kosten graag bij de huurders neerleggen. Duidelijk (dan) geen oog hebben voor de menselijke maat; zie ook pagina’s 16-26/57; "Vrouw betaalt in hartje Amsterdam 181,50 euro huur per maand, tot ergernis van verhuurder" -> "AARP [belegger] wist wat ze kocht in 2015, namelijk een pand met een huurder erin. Dat ze nu geld moet toeleggen op de huur, wordt volgens de rechter vermoedelijk ruimschoots goedgemaakt door de waardestijging van het pand."

Vraag2

Wilt u reageren op het voorstel voor het WWSO? Dan kun u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een bericht te uploaden.
zie de benoemde sub-onderwerpen hiervoor en de rest van deze bijdrage.

Vraag3

De modernisering van het stelsel heeft gevolgen in de business case van onzelfstandige woonruimte. Wilt u ons inzicht geven in de gevolgen voor uw business case? U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een bericht te uploaden.
In de vele reacties is te lezen dat de aanpassingen (=modernisering WSSO) leidt tot mogelijk lagere huuropbrengsten. Iets dat ongewenst is voor eigenaren/verhuurders. Het is redelijk en billijk als deze eigenaren/verhuurders binnen relatief korte tijd hun ‘stichtingskosten’ weten terug te verdienen. Zeker als die eigenaren verhuren aan de (meest) kwetsbaren en als hun doelen (als corporaties) geen winstoogmerk zijn.
Mijn inziens zijn de mogelijke uitkomsten voorzienbaar. Iedereen wordt aangeslagen voor de locatie en het hebben van een mogelijk ‘verkeerd’ energielabel. Uiteraard stelt dit wel hogere eisen aan de correctheid van WOZ-waarden en energielabels; zeker als wooncomplex met wooneenheden niet deelbaar is en als de energielevering achter collectieve blokaansluitingen zit. Aan niemand is uit te leggen, dat de WOZ-waarden van reguliere kleine eenkamerwoningen (minder dan 40m2) een gemiddelde vierkante meterprijs van €8.000 bedragen terwijl dit voor een naastgelegen vrijstaande zelfstandige meerkamerwoning (135 m2) zo’n €3.250 groot is; hoe realistisch is de waardestijging van 24,8% voor reguliere kleine eenkamerwoningen als de gemiddelde waardestijging 2021-2022 10,86% voor de stad Utrecht bedraagt; zie pagina 10/57.

Bijlage