Modernisering WWSO
Reactie
Naam
|
Anoniem
|
Plaats
|
Amsterdam
|
Datum
|
15 juli 2023
|
Vraag1
Wat is uw achtergrond? Reageert u bijvoorbeeld als huurder, als particuliere verhuurder, als vastgoedeigenaar, als belegger, namens een onderneming, namens een organisatie, of iets anders?
- vrijwilliger in Buurtbemiddeling team Rotterdam Kralingen-Crooswijk (2007-2010).
- daarnaast ben ik ook particulier verhuurder; maar verhuur geen onzelfstandige woonruimte, dus geen direct belang.
Vraag2
Wilt u reageren op het voorstel voor het WWSO? Dan kun u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een bericht te uploaden.
Betreft: GELUIDSISOLATIE.
Tijdens mijn studententijd was ik vrijwilliger bij de Buurtbemiddeling. 9 van 10 zaken van burenruzies ging over geluidsoverlast. Vaak was het niet bewust: het was niet dat men om middernacht de hardrock muziek op 100db zet. Het waren vaak onschuldige zaken, zoals rennende kinderen in het appartement, lopen op hoge hakken, rollende bureaustoelen, ja er was zelfs een keer een zaak over te luide sex.
De geluidsoverlast is des te erger binnen onzelfstandige woonruimtes, waar meerdere individuen moeten zien samen te wonen.
Wat ik graag zou willen aanraden aan de herziening van het WWS(o): pluspunten, danwel strafpunten, te geven voor geluidsisolatie.
Vaak kunnen huurders niet iets doen tegen de geluidsoverlast die ze veroorzaken. Bijv. als een onderbuurman last heeft van een schuivende stoel in het appartement boven hem, of kamer naast hem. De enige oplossing een betere ondervloer in het bovenste appartement / geluidsisolatie in de tussenmuur.
Echter, dit is vaak niet aan de huurder, maar aan de eigenaar. Deze eigenaar heeft er momenteel geen financieel belang bij om de hele vloer eruit te halen om een betere ondervloer er in te liggen, of om een isoleerplaat op de tussenmuur aan te brengen. Gevolg: de eigenaar negeert de klacht. Gevolg: jarenlang zullen buren/huisgenoten last van elkaar hebben.
(wat geluidsoverlast is, is voor mensen erg subjectief)
Een suggestie wat zou kunnen worden toegevoegd aan de punttabel, voor zowel WWS als WWSo:
- extra punten voor het hebben van een dikke geluidsisolerende ondervloer.
- 0 punten voor een normale ondervloer
- punt aftrek voor het ontbreken van een ondervloer.
(of, om pragmatisch te blijven, wellicht: 2 ondervloeren / 1 ondervloer / geen ondervloer).
Voor de kamerverhuur specifiek zou men kunnen denken aan:
- extra punten voor het hebben van dikke geluidsisolerende tussenmuren
- extra punten voor geluidsisolerende deuren binnenshuis.
- 0 punten voor een normale scheidingsmuur
- puntaftrek als de scheidingsmuur louter bestaat uit een gipswand.
- puntaftrek als deuren binnenshuis holle plastic deuren zijn.
Geluidsoverlast is vaak onbedoeld. Het woongenot van vele huurders kan worden verhoogd als woningen een goede geluidsisolatie hebben richting hun buren / kamergenoten.
Ik hoop dat het team WWS(o) wil overwegen om dit mee te nemen. Vermoedelijk zullen veel huurders de overheid dankbaar zijn.
Hartelijke groet,
Niels van Deuren