Modernisering WWSO

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Tilburg
Datum 11 juli 2023

Vraag1

Wat is uw achtergrond? Reageert u bijvoorbeeld als huurder, als particuliere verhuurder, als vastgoedeigenaar, als belegger, namens een onderneming, namens een organisatie, of iets anders?
Particuliere verhuurder

Vraag2

Wilt u reageren op het voorstel voor het WWSO? Dan kun u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een bericht te uploaden.
Het is belangrijk dat er voldoende woonaanbod is voor de vraag naar onzelfstandige woonruimte. In de stad waar ik woon en verhuur, Tilburg is er een grote vraag naar onzelfstandige woonruimte. (internationale) studenten kunnen niet aan een opleiding beginnen omdat er geen woonruimte voor hen beschikbaar is, wat leidt tot trieste situaties zoals overnachten in een tentje op de camping of in een auto op een parkeerplaats. Dit is uiteraard ongewenst, de oplossing is het faciliteren van onzelfstandige woonruimte. Iets dat ik met liefde en plezier doe, ook leuk om zo contact te onderhouden met studerend Tilburg. Ik ben blij dat ik door mijn verhuuractiviteiten kan bijdragen aan de huisvesting van studenten in Tilburg. Helaas wordt het verhuren van woonruimte, gezien de stijgende kosten voor onderhoud, energie en verduurzaming, steeds lastiger om tot een financieel positief resultaat te komen. Daarom lijkt het mij dam ook een goed plan om. Het WWSo een update te geven naar de huidige tijd, met moderne maatstaven. Wat ik vooral merk is dat studenten de woonlocatie erg belangrijk vinden, het liefst tussen het uitgaansgebied en opleidingslocatie. In Tilburg kom je dan uit op het centrum, een plek waar de woningprijzen hoger liggen dam buiten het centrum. Het is vreemd dat een verhuurder wel over een hogere woz waarde belasting moet betalen maar dat een huurder geen hogere huur mag krijgen, terwijl de locatie zo belangrijk is voor ze! Dit dient uiteraard beter te worden afgestemd in een nieuw stelsel. Daarnaast zie ik de aftrek van punten bij ruimte kleiner dan 10m2. Bij mijn verhuurde woonruimte heb ik dit niet, de eenheden zijn allen groter dan 10m2. Een woonruimte kleiner dan 8m2 wordt pas als bezwaarlijk ervaren. Studeren gebeurt vooral op school, bibliotheek of gemeenschappelijke woonruimte zoals keuken, niet op de eigen kamer. Er is geen ruimte nodig voor een bureau. Verder mogen er ook punten gegeven voor luxe zaken, zoals een goede internetverbinding met WiFi en/of met aansluiting, wekelijkse schoonmaak van gemeenschappelijke ruimtes, stallen fiets op eigen terrein.

Door alle stijgende prijzen zoals een deel hierboven genoemd, wordt het steeds krapper en komt er een moment dat er geld bij moet. Studenten willen graag betalen voor een fijne woonruimte maar dat door het puntenstelsel niet de prijs gesteld kan worden die zelfs een huurder het waard vindt. Wat er gebeurt is dat een woonruimte helemaal niet verhuurd wordt, een afname van het aanbod. Mvg TE

Vraag3

De modernisering van het stelsel heeft gevolgen in de business case van onzelfstandige woonruimte. Wilt u ons inzicht geven in de gevolgen voor uw business case? U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een bericht te uploaden.
In de reactie op vraag 2 heb ik een deel van mijn businesscase reeds besproken.