Wet zeggenschap lichaamsmateriaal

Reactie

Naam Bsc. S Gosseling
Plaats Delft
Datum 1 mei 2017

Vraag1

Ziet u mogelijkheden om het wetsvoorstel te verbeteren met behoud van de balans tussen enerzijds de zeggenschap van de donor en anderzijds de ruimte om handelingen met lichaamsmateriaal, zoals wetenschappelijk onderzoek, te verrichten?
Nee, hierin is het voorstel in strijd met de Nederlandse Grondwet, artikel 10 en 11. Iedereen heeft recht op privacy en ook heeft een ieder ook zeggenschap over zijn eigen lichaam. Hierbij gaat het om producten van het lichaam van een persoon, die in bewaring zijn. Als de overheid hierbij in het kader van onderzoek, zonder akkoord van de eigenaar, het materiaal gebruikt, onderzoekt, aantast of op welke manier dan ook inzet, kan dit beschouwd worden als een inbreuk op de privacy en ook wordt dan de zeggenschap over het lichaam ondermijnt.
De discussie is niet voldoende gevormd om hierin de politie of andere instanties hier zomaar toegang tot te heven. Ook is er geen sprake van het bewaren van de openbare orde of andere handelingen die met spoed uitgevoerd moeten worden, die zonder het gebruik van het lichamelijk materiaal niet uitgevoerd zouden kunnen worden. Tevens is er weinig discussie of dit materiaal ook een essentiele bijdrage zou leveren bij langdurig onderzoek en in hoeverre, mocht het gebruikt worden, de privacy dan ook van de personen in kwestie gewaarborgd is. Het is dus dan ook overbodig en heeft weinig toegevoegde waarde om de privacy en zeggenschap over het lichaam in het geding te laten komen, voor iets, waarbij er geen tot amper een maatschappelijke discussie over bestaat.