Wet zeggenschap lichaamsmateriaal

Reactie

Naam Caesarion Legal (Mr. S. Waardenburg)
Plaats Oud-Beijerland
Datum 1 mei 2017

Vraag1

Ziet u mogelijkheden om het wetsvoorstel te verbeteren met behoud van de balans tussen enerzijds de zeggenschap van de donor en anderzijds de ruimte om handelingen met lichaamsmateriaal, zoals wetenschappelijk onderzoek, te verrichten?
Ja. Dit is mijns inziens alleen mogelijk op voorwaarde dat de verwerpelijke, anti-Grondwettelijke en stuitende bepalingen omtrent het gebruik van bio-weefsel/lichaamsmatriaal voor strafrechtelijke onderzoeken wordt geschrapt. Niet ten dele, maar geheel!

Als kankerpatient heb ik meermaals bloed moeten afgeven en is operatief weefsel bij mij verwijderd. Het is belachelijk - politiestaat waardig - als dit materiaal zonder mijn toestemming zou worden gebruikt voor andere doeleinden dan medische.


De regering, althans de Minister, gaat hier uit van onjuiste opvatting van het recht en de waarden die centraal zouden moeten staan in een democratische rechtstaat.

Afgezien van de mijns inziens negatieve ontwikkeling dat de Staat steeds machtiger wordt en niet te controleren instrumenten krijgt aangereikt een die directe inbreuk op de privacy vormen, gaat dit voorstel mijn stoutste nachtmerries te boven.

De wet druist derhalve in tegen de Grondwet (privacy en ontastbaarheid van het lichaam). Bovendien verdraagt een dergelijke mogelijkheid voor politie en justitie zich niet met het beoogde doel van de grondwet en enkele mensenrechtelijke verdragen.

Tevens kan dit wetsvoorstel onbedoeld een drempel opleveren voor mensen die ziekenhuizen en zorginstellingen gaan mijden, omdat men niet wil dat gegevens in een databank worden opgeslagen (met het gevaar dat politie en justitie deze gegevens gebruiken).

Tot slot, worden de belangen van verdachten in strafzaken vaak genoeg geschonden in de Nederlandse rechtspraktijk. Met name door het OM. Het idee dat het OM ook deze mogelijkheid heeft - ook al wordt een verzoek beoordeeld door de RC - is verwerpelijk.

Het belang van de verdachte zou zwaar moeten wegen. De verdachte is immers verdachte en geen veroordeelde dader.

Kortom, wat betreft onderzoek en andere doeleinden dan waarvoor de donor ooit zijn weefsel heeft afgegeven, zou dit alleen mogelijk moeten zijn na voorafgaande toestemming van de donor.

Strafrechtelijke onderzoeken zouden per definitie geheel moeten worden uitgesloten.