Wet zeggenschap lichaamsmateriaal

Reactie

Naam Dhr. S. Lankhuizen
Plaats Breda
Datum 1 mei 2017

Vraag1

Ziet u mogelijkheden om het wetsvoorstel te verbeteren met behoud van de balans tussen enerzijds de zeggenschap van de donor en anderzijds de ruimte om handelingen met lichaamsmateriaal, zoals wetenschappelijk onderzoek, te verrichten?
Ik wil niet dat materiaal dat door patiënten in goede trouw is afgegeven/afgenomen is, om te helpen te komen tot een diagnose of behandeling van hun ziekte achteraf gebruikt wordt om mensen op te sporen voor strafrechtelijk onderzoek. Dit zal een belemmering vormen voor toegang tot de medische hulp.

Daarnaast is het niet kies om achteraf te gaan wroeten in zulke data. En daarbij als de staat straks dingen strafbaar stelt, zoals aanleg voor obesitats, dementie, diabetes, autisme, noem het maar op. Dan kan de staat dan achteraf iedereen opsporen die niet voldoet aan de eisen. Ik vind dit een erg eng idee.

Graag geen Stasi praktijken in Nederland. Zie waar de registratie van gegevens van Joden tot heeft geleid in de 2e wereldoorlog, wij hadden een mooie registratie van wie er Jood was, en daar hebben de Duitsers (of Nederlandse regering) toen mooi gebruik van gemaakt om iedereen op te sporen die niet voldeed aan de normen van die tijd!

Het is prima om kaders en regels te stellen in het gebruik van patentenmateriaal, ik denk dat de meeste mensen er geen probleem mee hebben als patiëntenmateriaal gebruikt wordt om onderzoek te verrichten naar ziektes of diagnosemethoden. Ik denk dat heel veel mensen het er niet mee eens zijn dat dit materiaal achteraf gebruikt wordt om mensen te straffen of op te sporen.