Zelfstandigenwet

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Groningen
Datum 27 mei 2025

Vraag1

Wilt u reageren op de Zelfstandigenwet? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een document te uploaden.
Waar de huidige wet DBA tot doel had om schijnzelfstandigheid aan te pakken heeft die vooral onzekerheid gezaaid; onzekerheid bij ZZP-ers en onzekerheid bij opdrachtgevers. Met als gevolg dat vele opdrachtgevers ZZP-er hebben afgestoten of bij opdrachten expliciet ZZP-ers uitsluiten. Dit levert alleen maar hogere kosten op, want via een detacheerder kost dezelfde kracht alleen maar meer.
Doelstelling was om zogenaamd gedwongen ZZP-ers in sectoren als de maaltijdbezorging, postbezorging en bouw met uurlonen die toereikend zijn om pensioen en arbeidsongeschiktheid te regelen tegen te gaan. Maar daarbij heeft het ook een groot deel van de zelfstandig ondernemers de nek om gedraaid.

De voorgestelde Zelfstandigen wet biedt ruimte aan zelfstandig ondernemer, zorgt ervoor dat het verplicht is sociale zekerheid te regelen voor nu en later, zodat de kosten niet bij de maatschappij komen. En is simpel en duidelijk opgeschreven.
Ik ben voor de Zelfstandigenwet!

Vraag2

Wat is volgens u een goede toetsbare invulling van de vijf criteria uit de zelfstandigentoets?
De zelfstandigentoets zou kunnen bestaan uit een opdrachtformulier waarin zzp-er de 5 critieria aantoont met behulp van bewijsstukken. Factuur, zakelijke bankrekening, website/kaartje, bewijs arbeidsongeschiktheid, bewijs pensioen.

Vraag3

Wat is volgens u een goede toetsbare invulling van de vier criteria uit de werkrelatietoets?
Ook dit zou in een opdrachtformulier kunnen dat door de opdrachtgever wordt ondertekend.

Vraag4

Acht u het noodzakelijk en/of wenselijk om een extra wetsartikel op te nemen voor het geval een zelfstandig werkende niet (volledig) voldoet aan de criteria in het nieuw voorgestelde lid 2 van BW 7:610?

Zo ja, hoe zou de vormgeving van een dergelijk derde lid er volgens u dan uit moeten zien?

Zo nee, moet in een dergelijke situatie dan holistisch gekeken worden naar de criteria uit het tweede lid of biedt het huidig wettelijk kader voldoende houvast voor een dergelijke situatie?
Ik denk niet dat er een extra wetsartikel opgenomen hoeft te worden. Daar waar er toch sprake is van zelfstandig ondernemen, maar niet wordt voldaan aan alle criteria kan de commissie met een holistische benadering uitspraak doen.