Zelfstandigenwet

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Dongen
Datum 27 mei 2025

Vraag1

Wilt u reageren op de Zelfstandigenwet? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een document te uploaden.
Financiële aftrekposten voor zelfstandigen afschaffen. Dan stoppen waarschijnlijk veel 'zelfstandigen' er al mee. De daadwerkelijke zelfstandigen en opdrachtgevers hebben baat bij deze duidelijkere Zelfstandigenwet.

Vraag2

Wat is volgens u een goede toetsbare invulling van de vijf criteria uit de zelfstandigentoets?
Een inschrijving bij de KVK, een BTW-nummer, bijgehouden administratie, omzetbelasting betalen. Risico op wanbetaling en geen doorbetaling door de klant bij ziekte of arbeidsongeschiktheid.

De eis om een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering of pensioenregeling te hebben vind ik geen goede criteria, aangezien ikzelf bijvoorbeeld voor 75% in loondienst ben en maar voor 25% zelfstandig werk. Ik heb vanuit loondienst al dekking voor als ik arbeidsongeschikt raak en ik heb hier ook pensioenopbouw. Ik kan me voorstellen dat dit voor meerdere mensen het geval is. Het is dubbel onprettig om te investeren in een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering en pensioenregeling, terwijl je ook al niet kunt profiteren van de financiële aftrekposten voor zelfstandigen, omdat je het urencriterium niet kunt behalen vanwege loondienst. Het zou dan, in mijn optiek, niet eerlijk zijn dat we wel dezelfde kosten moeten dragen, maar niet dezelfde financiële voordelen ontvangen.

Vraag3

Wat is volgens u een goede toetsbare invulling van de vier criteria uit de werkrelatietoets?
Zelf bepalen hoe het werk wordt uitgevoerd en op welke dagen en/of tijden, met eigen materialen. Verder: wanneer de opdrachtgever zelf niet de expertise heeft en of de ervaring van de zzp’er.

In geval van ICT of programmeren is het lastig om af te stemmen wat een opdracht is. Regelmatig heb je ook kleinere opdrachten over een langere tijd (meerdere jaren), omdat je bijv. onderhoud doet aan bepaalde websites. Zoiets is niet in "opdrachten" af te kaderen met een specifieke einddatum. Dat lijkt me dan ook geen goede eis in deze branche. Andere branches zijn daar weliswaar wél weer goed voor.

Vraag4

Acht u het noodzakelijk en/of wenselijk om een extra wetsartikel op te nemen voor het geval een zelfstandig werkende niet (volledig) voldoet aan de criteria in het nieuw voorgestelde lid 2 van BW 7:610?

Zo ja, hoe zou de vormgeving van een dergelijk derde lid er volgens u dan uit moeten zien?

Zo nee, moet in een dergelijke situatie dan holistisch gekeken worden naar de criteria uit het tweede lid of biedt het huidig wettelijk kader voldoende houvast voor een dergelijke situatie?
Dit weet ik niet zeker.

Graag zou ik adviseren om mee te nemen om niet alles sterk af te laten hangen van deze criteria, maar in een breder aspect te kijken naar de zelfstandigheid van de ondernemer. Als men bijv. één opdrachtgever heeft waarbij niet alle criteria voldoen, wilt dat nog niet zeggen dat de zelfstandige geen ondernemer is.