Zelfstandigenwet
Reactie
Naam | Anoniem |
---|---|
Plaats | De Meern |
Datum | 28 mei 2025 |
Vraag1
Wilt u reageren op de Zelfstandigenwet? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een document te uploaden.Het is positief dat er pogingen worden ondernomen om de huidige onduidelijkheid weg te nemen, zodat ondernemerschap weer kan bloeien en opdrachtgevers tijdelijk externe expertise kunnen inzetten zonder dat dit gepaard gaat met onnodige juridische of financiële risico’s. Het huidige effect — waarin opdrachten alleen nog via verplichte detachering of payroll kunnen worden ingevuld — kan nooit het beoogde doel van de wet zijn geweest. Ga terug naar de tekentafel en begin met definiëren van wat nu precies het probleem is wat opgelost moet worden.
De wetgeving zou in de eerste plaats bescherming moeten bieden aan die groep zelfstandigen die, vanwege te lage tarieven, onvoldoende buffer kunnen opbouwen om risico’s zelfstandig te dragen. Daarmee voorkomt men uitbuiting en wordt gezorgd voor een adequaat sociaal vangnet. Tegelijkertijd moet de wet ondersteunend zijn aan zelfstandige ondernemers én opdrachtgevers die op transparante en eerlijke wijze willen samenwerken, zonder dat daarbij sprake is van een dienstbetrekking en waar sprake kan zijn van marktwerking.
Een verplichte voorziening voor pensioen en arbeidsongeschiktheid past daar niet in. Dit soort regelingen hoort tot het domein van het ondernemerschap en zou dus geen wettelijke verplichting moeten worden. Zelfstandigen dragen zelf het ondernemingsrisico en moeten daarom ook de vrijheid behouden om hiervoor een passend tarief te rekenen en zelf te bepalen hoe zij dit risico organiseren.
Het kunnen werken voor langere tijd bij één opdrachtgever is niet per definitie een indicatie van schijnzelfstandigheid. Het kan juist een manier zijn voor zelfstandig ondernemers om hun ondernemingsrisico te verkleinen, zolang er maar sprake blijft van echte zelfstandigheid.
Tot slot: het is wenselijk dat de wet misbruik door werkgevers minimaliseert, maar voorkomen moet worden dat deze wet het risico volledig wegneemt bij ondernemers die er bewust voor kiezen dit risico te dragen. Bescherming waar nodig, ruimte waar mogelijk.
Vraag2
Wat is volgens u een goede toetsbare invulling van de vijf criteria uit de zelfstandigentoets?- KVK-nummer
- Afdracht van BTW (btw-nummer)
- Eigen administratie
- Ondernemersrisico (wanbetaling, geen omzet bij ziekte, geen omzet bij verlof, niet hebben van een opdracht)
- Investering eigen bedrijfsmiddelen
- Opdracht met begin en einde
Vraag3
Wat is volgens u een goede toetsbare invulling van de vier criteria uit de werkrelatietoets?- Geen onderdeel van personeelsbestand / organogram, neemt niet deel aan personeelsbijeenkomsten, etc.
- Werktijden en locatie zelf kunnen bepalen.
- Eigen vervanging mogen regelen.
- Verantwoordelijk voor wijze waarop werkzaamheden gedaan worden.
- Resultaatverplichting
Vraag4
Acht u het noodzakelijk en/of wenselijk om een extra wetsartikel op te nemen voor het geval een zelfstandig werkende niet (volledig) voldoet aan de criteria in het nieuw voorgestelde lid 2 van BW 7:610?Zo ja, hoe zou de vormgeving van een dergelijk derde lid er volgens u dan uit moeten zien?
Zo nee, moet in een dergelijke situatie dan holistisch gekeken worden naar de criteria uit het tweede lid of biedt het huidig wettelijk kader voldoende houvast voor een dergelijke situatie?
Wanneer het niet mogelijk is om duidelijke criteria op te nemen dan mag afgevraagd worden wat toegevoegde waarde van een wet is. Wat is het probleem dat opgelost moet worden en wat is hiervoor nodig? Maatregelen dienen hierbij aan te sluiten ter voorkoming van onduidelijkheid en in geval van wetgeving rechtszaken met jurisprudentie tot gevolg.