Zelfstandigenwet

Reactie

Naam B Van ‘t Slot
Plaats Landgraaf
Datum 27 mei 2025

Vraag1

Wilt u reageren op de Zelfstandigenwet? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een document te uploaden.
Dan is het doel om het duidelijker en minder voor interpretatie vatbaar te maken en komen jullie WEDEROM met begrippen als:

adequate voorziening hebben getroffen tegen het risico van arbeidsongeschiktheid

- een proportionele bijdrage voor een voorziening bij pensionering hebben.

Kennelijk is het in den Haag onmogelijk om duidelijk te zijn. Wat is adequaat? Wat is proportioneel? Hebben jullie daar überhaupt over nagedacht?

Vraag2

Wat is volgens u een goede toetsbare invulling van de vijf criteria uit de zelfstandigentoets?
Duidelijke kaders. Geen verplichting stellen voor meerdere opdrachtgevers boven een bepaalde omzet per jaar. En maak duidelijk wat de minimale eisen mbt aov en pensioen. Geen vage termen.

Vraag3

Wat is volgens u een goede toetsbare invulling van de vier criteria uit de werkrelatietoets?
Das prima. Een document waarin beide aangeven dat ze uitdrukkelijk geen werkgevers-werknemersrelatie willen zou op zich voldoende moeten. Zijn. Stel dat ik naast mijn opdracht wil investeren bijvoorbeeld. Dat is geen opdrachtgever maar wel gedrag van een ondernemer. Telt dat dan ook mee als meedere opdrachtgevers? Of als ik aandeelhouder ben bij een bv naast mijn eigen bv? Het is wederom niet gelukt om iets te presenteren wat WEL duidelijk is! Er zijn namelijk teveel variabelen waar weer geen rekening mee gehouden is.

Vraag4

Acht u het noodzakelijk en/of wenselijk om een extra wetsartikel op te nemen voor het geval een zelfstandig werkende niet (volledig) voldoet aan de criteria in het nieuw voorgestelde lid 2 van BW 7:610?

Zo ja, hoe zou de vormgeving van een dergelijk derde lid er volgens u dan uit moeten zien?

Zo nee, moet in een dergelijke situatie dan holistisch gekeken worden naar de criteria uit het tweede lid of biedt het huidig wettelijk kader voldoende houvast voor een dergelijke situatie?
Stel een minimale omzetgrens. Alles daarboven doet maar lekker wat hij/zij zelf goeddunkt. Alles daaronder wordt gereguleerd. De bescherming van de minima (pakketbezorgers, bouwvakkers etc) is het belangrijkste. De topconsultants is een ander verhaal. Laat die lekker met rust want daar is duidelijk toch niet over nagedacht.