Zelfstandigenwet

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Bussum
Datum 20 juni 2025

Vraag1

Wilt u reageren op de Zelfstandigenwet? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een document te uploaden.
Het lijkt me een goed doordacht wetsvoorstel, dat in potentie een einde kan maken aan de onzekerheid en onduidelijkheid die er op dit moment is. Wat ik als zelfstandige prettig vind is dat er weliswaar een verplichting is om een voorziening te treffen voor arbeidsongeschiktheid en pensioen, maar dat het aan de zelfstandige zelf wordt overgelaten op welke manier dit wordt geregeld. Dat past bij het ondernemerschap van iemand die bewust gekozen heeft voor het bestaan als zelfstandige. Maatschappelijk lijkt het me belangrijk dat het arbeidspotentieel van mensen die graag zelfstandig willen werken niet verloren gaat. Ik denk ook aan mogelijkheden voor mensen die na hun pensioen nog als zzp-er willen doorwerken, maar niet meer in loondienst willen. Goed als zij gefaciliteerd worden.

Vraag2

Wat is volgens u een goede toetsbare invulling van de vijf criteria uit de zelfstandigentoets?
Ik begrijp de vraag niet helemaal. Gaat het over de methode van controleren? Of over de concretisering van die criteria?
Daar zijn toch al wel methoden en gedachten over? Via eigen opgave, KvK, belastingaangifte, steekproef, verplichting om schadeverzekering ed af te sluiten bij contract, enz.

Vraag3

Wat is volgens u een goede toetsbare invulling van de vier criteria uit de werkrelatietoets?
Opdrachtgever en -nemer maken in het contract afspraken over werktijd, hierarchie, reesultaatverplichting enz. Die contracten en de werkelijkheid kunnen steekproefsgewijs worden gecontroleerd door de toetsingcommissie.

Vraag4

Acht u het noodzakelijk en/of wenselijk om een extra wetsartikel op te nemen voor het geval een zelfstandig werkende niet (volledig) voldoet aan de criteria in het nieuw voorgestelde lid 2 van BW 7:610?

Zo ja, hoe zou de vormgeving van een dergelijk derde lid er volgens u dan uit moeten zien?

Zo nee, moet in een dergelijke situatie dan holistisch gekeken worden naar de criteria uit het tweede lid of biedt het huidig wettelijk kader voldoende houvast voor een dergelijke situatie?
Geen idee. Ik kan me voorstellen dat de betreffende opdrachtgever en opdrachtnemer een korte termijn krijgen (bv twee maanden) om wél te voldoen aan alle criteria van de wet.