Zelfstandigenwet
Reactie
Naam | Anoniem |
---|---|
Plaats | Nijmegen |
Datum | 27 mei 2025 |
Vraag1
Wilt u reageren op de Zelfstandigenwet? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een document te uploaden.Te veel zzp'ers en opdrachtgevers worden benadeeld door deze wetgeving door een paar misstanden binnen de zzp wereld. Maak de wetgeving specifieker en alleen voor lage uurlonen of beroepsgroepen waar structureel problemen zijn.
De toetsingcriteria zijn niet duidelijk . Hoe en hoe vaak je moet toesten is ook niet duidelijk. Hoe kan dit je eigen verantwoordelijkheid zijn, dan kan je toch ook niet toetsen. Ik ga dat niet met elke nieuwe opdracht of opdrachtgever doen, ben je gek! Zo kil je juist de ondernemer en wordt het voor opdrachtgevers ook helemaal niet meer aantrekkelijk om een zzp'er in te huren.
Hoe ga je al dit allemaal controleren, daar is toch helemaal geen capaciteit voor bij de belastingdienst? Verkwisting van energie , tijd en geld voor vele partijen. Niet doen.
Vraag2
Wat is volgens u een goede toetsbare invulling van de vijf criteria uit de zelfstandigentoets?1. ondernemersrisico is onzin ik wil als zzp-er ondernemer zo min mogelijk risico dus ik kies juist betrouwbare partners en maak goede contracten zodat ik juist weinig risico loop, in theorie zou ik dan geen zzp'er zijn??? lijkt me vreemd.
2. deugdelijke administratie is sowieso verplicht
3. Zichtbaarheid in zakelijk verkeer is totaal niet te controleren, gaat de belastingdienst dan mijn socials controleren? Hoe verhoud dit tot privacy wetgeving?
4. AOV verplicht is goed streven, maar regel dan wel iets voor mensen met lage inkomens nu wordt er voor mijn gevoel veel misbruik van gemaakt door grote verzekeraars.
5. wat is een proportionele voorziening? Dat moet je meetbaar maken anders is dat te vaag . Jij kan denken dat je genoeg buffer hebt maar de belastingdienst kan daar heel anders over denken. En het meetbaar maken kan denk ik niet omdat het voor iedereen anders is. Als bijvoorbeeld je partner al een salaris heeft waarop alle maandlasten betaald kunnen worden, heb je helemaal geen buffer nodig (mijn geval). Mijn geld is extra, en niet nodig om onze de kosten te betalen.
Vraag3
Wat is volgens u een goede toetsbare invulling van de vier criteria uit de werkrelatietoets?Toen ik nog voor een baas werkte kon ik de eerste drie vragen ook met ja beantwoorden, dus dit is helemaal geen criteria voor een zzp'er. Er zijn ook beroepen waar de tijd waarop je het werk uitvoert wel belangrijk is.
Ook zijn er zzp'ers waar juist het proces belangrijk is en niet het resultaat. Deze criteria zijn volledig onzin.
Criteria 4 is niet te toetsen. Hoe beoordeel je het een zzp'er zegt geen arbeidsrelatie te willen, maar dat eigenlijk wel wil maar dit niet toegeeft om de relatie met werkgever goed te houden? Er mag geen afhankelijkheisrelatie zijn daar gaat het denk ik om. Als een zzp'er afhankelijk is van 1 opdrachtgever dan is er kans op uitbuiting.
Vraag4
Acht u het noodzakelijk en/of wenselijk om een extra wetsartikel op te nemen voor het geval een zelfstandig werkende niet (volledig) voldoet aan de criteria in het nieuw voorgestelde lid 2 van BW 7:610?Zo ja, hoe zou de vormgeving van een dergelijk derde lid er volgens u dan uit moeten zien?
Zo nee, moet in een dergelijke situatie dan holistisch gekeken worden naar de criteria uit het tweede lid of biedt het huidig wettelijk kader voldoende houvast voor een dergelijke situatie?
Ik acht het gehele wetsvoorstel niet noodzakelijk en daar hoeft zeker niet iets aan toegevoegd te worden.