Zelfstandigenwet

Reactie

Naam Anoniem
Plaats DONGEN
Datum 27 mei 2025

Vraag1

Wilt u reageren op de Zelfstandigenwet? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een document te uploaden.
Ik vind dit een duidelijke en noodzakelijke stap richting meer rechtszekerheid voor zowel zzp’ers als opdrachtgevers.
Het is goed dat zelfstandigen duidelijkheid krijgen over wat er van hen verwacht wordt, zonder dat dit ten koste gaat van hun ondernemingsvrijheid.
Dit initiatief biedt ruimte voor zelfstandig ondernemerschap, maar vraagt ook verantwoordelijkheid. Dat is precies de balans die nodig is.

Vraag2

Wat is volgens u een goede toetsbare invulling van de vijf criteria uit de zelfstandigentoets?
De vijf criteria zijn logisch en sluiten goed aan bij wat het betekent om zelfstandig te ondernemen. Een toetsbare invulling zou kunnen bestaan uit:

Eigen rekening en risico: aantoonbaar via een eigen KvK-inschrijving, btw-aangifte en het ontbreken van doorbetaling bij ziekte.

Administratie: een sluitende boekhouding, inkomensoverzicht en btw-afdrachten aantonen.

Gedrag in economisch verkeer: een zakelijke website, eigen branding, actieve acquisitie en meerdere opdrachtgevers tonen dit aan.

Arbeidsongeschiktheid: een arbeidsongeschiktheidsverzekering, substantiële buffer (bijv. spaargeld of beleggingen) of deelname aan een broodfonds.

Pensioenvoorziening: jaarlijkse storting op pensioenrekening (lijfrente, pensioenproduct), of aantoonbare structurele reservering in eigen beheer.

Belangrijk is dat de ondernemer zelf de keuze houdt in de vorm, zolang de onderbouwing helder en controleerbaar is

Vraag3

Wat is volgens u een goede toetsbare invulling van de vier criteria uit de werkrelatietoets?
Vrijheid werktijd en verlof: contractueel vastleggen dat de zelfstandige zelf zijn werktijden bepaalt (behalve bij praktische beperkingen zoals openingstijden).

Vrijheid werkorganisatie: zelfstandige maakt zelf keuzes over uitvoering, volgorde en werkwijze – zichtbaar in werkinstructies of projectafspraken.

Geen hiërarchische controle: geen gebruik van tijdregistratie of dagelijkse aansturing, maar resultaatgerichte afspraken.

Wil van partijen: een schriftelijke overeenkomst waarin expliciet is opgenomen dat beide partijen kiezen voor zelfstandige samenwerking, ondersteund met een onderbouwing op basis van de andere drie toetsen.

Deze toets stimuleert opdrachtgevers en opdrachtnemers om vooraf na te denken over de aard van hun samenwerking.

Vraag4

Acht u het noodzakelijk en/of wenselijk om een extra wetsartikel op te nemen voor het geval een zelfstandig werkende niet (volledig) voldoet aan de criteria in het nieuw voorgestelde lid 2 van BW 7:610?

Zo ja, hoe zou de vormgeving van een dergelijk derde lid er volgens u dan uit moeten zien?

Zo nee, moet in een dergelijke situatie dan holistisch gekeken worden naar de criteria uit het tweede lid of biedt het huidig wettelijk kader voldoende houvast voor een dergelijke situatie?
Ja, het is wenselijk om een extra bepaling op te nemen voor situaties waarin iemand niet volledig voldoet aan alle criteria, maar waarin de zelfstandigheid ook niet volledig uitgesloten is.

Een derde lid zou kunnen bepalen dat in twijfelgevallen een holistische beoordeling plaatsvindt, waarbij de samenhang van de criteria wordt meegewogen. Dit biedt ruimte voor maatwerk én voorkomt onnodige rechtszaken.

Voorstel vormgeving derde lid BW 7:610:

“Indien niet aan alle criteria uit het tweede lid is voldaan, wordt beoordeeld of uit de omstandigheden van het geval in onderlinge samenhang bezien, toch sprake is van zelfstandig ondernemerschap. Daarbij wordt het geheel aan feiten en gedragingen van partijen in aanmerking genomen.”

Zo blijft het kader toetsbaar en rechtszeker, maar ook rechtvaardig.