Zelfstandigenwet
Reactie
Naam | Anoniem |
---|---|
Plaats | Naarden |
Datum | 10 juni 2025 |
Vraag1
Wilt u reageren op de Zelfstandigenwet? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een document te uploaden.Volgens mij wordt 'doel' en 'middel' nog steeds door elkaar gehaald. Ik denk dat er bijna niemand in Nederland tegen 'gedwongen zelfstandigheid' is en dat iedereen ook begrijpt dat ons sociaal stelsel onder druk staat. Laten we dan ook echt terug gaan naar de tekentafel en kijken hoe we deze 2 problemen op kunnen lossen en middels wet- en regelgeving kunnen stroomlijnen. Als een persoon er zelf voor kiest om als 'zelfstandige' door het leven te gaan, dan moet dit altijd kunnen. De markt bepaalt uiteindelijk of deze onderneming levensvatbaar is of niet. Dit geldt overigens niet alleen voor ZZP-ers, maar voor alle ondernemers. Ik zou de regels rondom het sociaal stelsel dan ook breder willen trekken, want ook de 'bakker op de hoek' en de eigenaar van een consultancy bureau met 30 medewerkers moet voor zijn/haar pensioen en arbeidsongeschiktheid zorgen. Ik denk dat het heel goed is om regelgeving te maken om 'inkomenszekerheid' te reguleren en ik vermoed dat het grootste deel van de ondernemers (dus niet alleen zzp-ers) het hier mee eens is.
Ik vind de criteria die gehanteerd worden, zowel in de huidige vorm als in de zelfstandigentoets en werkrelatietoets niet passend. Met name de werkrelatietoets vind ik vreemd: waarom zou ik als zelfstandige er niet voor mogen kiezen om een opdracht te verrichten waarbij ik onder leiding en toezicht val? Dit vind ik echt onzinnig. Er zijn genoeg ondernemingen en ondernemers (niet zijnde zzp) die afhankelijk zijn van klanten die bepalen hoe zij hun werk moeten doen of waar hun producten aan moeten voldoen. Zijn dit dan geen ondernemers? Om te voorkomen dat dit een heel lang verhaal wordt zou ik willen zeggen: veeg het 'whiteboard' weer eens helemaal schoon en zet de 2 hoofdproblemen er op. Kijk bij elk probleem hoe je dit tegen kunt gaan en welke maatregelen er genomen kunnen worden. Giet dit in wet- en regelgeving en als het niet in 1 wet kan, maar er dan 2 (of meer) van. Nu is er getracht er een 'one size fits all' model van te maken, maar is het een 'one size fits none' model gerealiseerd. Ik ben bang dat alle nieuwe voorstellen zo blijven. Want ook de Zelfstandigenwet is niet 'spot on'.
Vraag2
Wat is volgens u een goede toetsbare invulling van de vijf criteria uit de zelfstandigentoets?Ik vind deze criteria redelijk. Al is het criteria 'beweegt zich als ondernemer in het economische verkeer' nog redelijk vaag. Als dit betekent dat je je belasting betaalt, je ingeschreven staat in het kvk etc. dan prima. Als dit betekent dat je perse meerdere opdrachtgevers moet hebben of dat je geen langdurige opdracht mag uitvoeren, dan niet. Dit is niet aan ons of aan de politiek. Dit is aan de opdrachtgever en de opdrachtnemer. Of dit nu een zzp-er is of niet. Want zeg nu zelf; waarom zou ik wel 4 jaar iemand op deze plek mogen hebben in de detacheerconstructie? Is dit dan wel ondernemend van de eigenaar van het detacheerbureau?
Vraag3
Wat is volgens u een goede toetsbare invulling van de vier criteria uit de werkrelatietoets?Ik vind hier alleen het laatste punt relevant. De rest is echt onzinnig wat mij betreft. Nogmaals dit geldt niet alleen voor zzp-ers maar voor alle ondernemers. Het is een situatie van vraag en aanbod. Als ik tijdelijk een nieuwe secretaresse nodig heb of een developer, om wat voor reden dan ook, en dat ik de vrijheid wil hebben om per direct een samenwerking te kunnen beeindigen zonder dat ik vast zit aan een arbeidscontract, dan moet ik dit zelf kunnen bepalen. Dan ga ik op zoek naar een partij dit me dit kan bieden. ZZP-er of een andere partij. Zolang beide partijen maar akkoord zijn met de voorwaarden.
Wellicht een beetje flauwe opmerking, maar met de huidige regels is er ipv gedwongen zzp-schap een ander probleem ontstaan. Er zijn heel veel zelfstandig ondernemers die momenteel in 'gedwongen loondienstverband' zitten. Dit is een veel groter probleem, dan het initiële probleem dat opgelost moest worden.
Vraag4
Acht u het noodzakelijk en/of wenselijk om een extra wetsartikel op te nemen voor het geval een zelfstandig werkende niet (volledig) voldoet aan de criteria in het nieuw voorgestelde lid 2 van BW 7:610?Zo ja, hoe zou de vormgeving van een dergelijk derde lid er volgens u dan uit moeten zien?
Zo nee, moet in een dergelijke situatie dan holistisch gekeken worden naar de criteria uit het tweede lid of biedt het huidig wettelijk kader voldoende houvast voor een dergelijke situatie?
BW7:610 gaat toch over werkzaamheden verrichten met 'loon' als tegenprestatie? Ik zie de relevantie niet echt. Het gaat hier niet om werk en loon, maar om werk en een uurtarief. Deze discussie voeren we toch ook niet met een reclame bureau die voor een klant een x aantal uren werkt en offreert? Het wordt m.i. allemaal veel te moeilijk en complex gemaakt.
Kijk naar of iemand er uit 'vrije wil' als ondernemer werkt, of ondernemers (in de breedste zin van het woord) hun zaakjes goed op orde hebben en regel dat ook ondernemers op welke manier dan ook of bij kunnen dragen en gebruik kunnen maken van ons mooie sociale stelsel of op een andere wijze inkomenszekerheid hebben geregeld. That's it. Zeg ik als niet politicus ;-)