Zelfstandigenwet
Reactie
Naam | Anoniem |
---|---|
Plaats | Rockanje |
Datum | 27 mei 2025 |
Vraag1
Wilt u reageren op de Zelfstandigenwet? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een document te uploaden.Ik vind het een goed idee dat er een zelfstandigenwet komt. Dit schept voor veel zzp'ers en opdrachtgevers duidelijkheid. Ik denk dat veel zzp'ers kunnen beamen dat er een flinke terugloop van opdrachtgevers is puur door angst. Ik hoop dat dit (een deel van) de angst weg kan nemen.
Wel heb ik mijn twijfels bij het punt: een adequate voorziening hebben getroffen tegen het risico van arbeidsongeschiktheid. Het is voor sommige zzp'ers niet mogelijk om een aov af te sluiten of deze zijn te duur (bijv. voor de leeftijdscategorie 60+). Het zou eventueel kunnen helpen om een basis aov via de overheid af te moeten sluiten en dat het mogelijk is via de reguliere verzekeraars een extra buffer af te sluiten.
Vraag2
Wat is volgens u een goede toetsbare invulling van de vijf criteria uit de zelfstandigentoets?Werken voor eigen rekening en risico:
- Ik denk dat ondernemersrisico voornamelijk gedekt kan worden door een fluctuerende winst en niet persé door meer opdrachtgevers. Bij zzp'ers die per opdracht werken kan het inkomen fluctueren doordat zij een opdracht meer of minder hebben. Bij zzp'ers die vastere opdrachten hebben kan het inkomen fluctueren doordat zij meer of minder uur maken, vrijwillig op vakantie gaan en niet werken.
Een deugdelijke administratie voeren:
- Dit zou al volstaan met een kvk inschrijving, btw nummer regelen, zakelijke bankrekening en een goed op orde boekhouding
Zich gedragen in het economisch verkeer als zelfstandig ondernemer;
- Laten zien dat je actief bezig bent met ondernemen. Dit kan bijvoorbeeld door een website of gebruik van social media.
Een adequate voorziening hebben getroffen tegen het risico van arbeidsongeschiktheid
- verzekeringspapieren overhandigen of laten zien dat je een financiele buffer hebt. Eventueel bij een broodfonds, echter dekt dit vaak ook maar 2 jaar.
Een proportionele bijdrage voor een voorziening bij pensionering hebben:
- pensioendata of pensioenbeleggingsdata laten zien.
Vraag3
Wat is volgens u een goede toetsbare invulling van de vier criteria uit de werkrelatietoets?Er is sprake van vrijheid van organisatie van werk:
- Je moet kunnen laten zien hoe jij je werk uitvoert en dit niet afhankelijk is van wat de opdrachtgever wil. Een uitzondering hier zou moeten zijn in o.a. de gezondheidszorg. Hier wordt vaak met protocollen of richtlijnen gewerkt op basis van de recente evidentie. Dan heb je zelf wel vrijheid van de opdrachtgever maar wordt vanuit de beroepsgroep verwacht dat je bepaalde protocollen of richtlijnen volgt.
Er is sprake van vrijheid van organisatie van de werktijd:
- spreekt voor zich. Controleurs zouden wel moeten opletten dat sommige zzp'ers het gewoon fijn vinden om van 9 tot 5 te werken of omdat ze het fijn vinden om met collega's te werken.
Er is geen sprake van hiërarchische controle:
- opdrachtgevers zouden alleen het eindresultaat moeten controleren maar niet bepalen hoe jij je werk uitvoert. Dit is voornamelijk contractueel vast te leggen en niet altijd te controleren op de werkvloer zelf.
De partijen hebben de bedoeling om anders dan op grond van een arbeidsovereenkomst arbeid te verrichten.:
- Je wil op basis van opdracht of expertise werk kunnen verrichten. Daarnaast moet het mogelijk zijn om voor ondernemers te blijven samenwerken. Wanneer een zzp'er zelf klanten heeft maar ook wil samenwerken met een opdrachtgever vind ik dat dit niet onder verkapt dienstverband gezien moet worden.
Vraag4
Acht u het noodzakelijk en/of wenselijk om een extra wetsartikel op te nemen voor het geval een zelfstandig werkende niet (volledig) voldoet aan de criteria in het nieuw voorgestelde lid 2 van BW 7:610?Zo ja, hoe zou de vormgeving van een dergelijk derde lid er volgens u dan uit moeten zien?
Zo nee, moet in een dergelijke situatie dan holistisch gekeken worden naar de criteria uit het tweede lid of biedt het huidig wettelijk kader voldoende houvast voor een dergelijke situatie?
Ik zou het niet noodzakelijk vinden om een extra wetsartikel hier voor op te nemen. Ik denk dat het een heel duidelijk kader schetst wanneer iemand zzp'er is en wanneer er een duidelijke werkrelatie tussen een opdrachtgever en een zzp'er is. Echter, denk ik dat er altijd persoonlijk gekeken moet worden naar een casus. Hoe ga je namelijk iemand beoordelen die met geen buffer maar ook weinig risico's (denk nog inwonend bij ouders) geen AOV heeft omdat dit eventueel de groei van zijn bedrijf in de weg zit. Of iemand van 60+ waarvoor er belachelijk hoge prijzen worden gevraagd voor een AOV.