Zelfstandigenwet

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Bruinisse
Datum 28 mei 2025

Vraag1

Wilt u reageren op de Zelfstandigenwet? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een document te uploaden.
Uitstekende manier om schijnzelfstandigheid te voorkomen en doe dat inderdaad vooral bij die beroepsgroepen, waarbij iedereen al weet dat het om schijnzelfstandigheid gaat, de koeriers, postbezorgers, maaltijdbezorgers enz.

Vraag2

Wat is volgens u een goede toetsbare invulling van de vijf criteria uit de zelfstandigentoets?
De zichtbaarheid vind ik een twijfelgeval: mond op mond reclame is de beste reclame die er is. Ik heb 9 klanten in 2 werkdagen per week. Het is allemaal via via binnengekomen. Ik sta niet te trappelen om een website te maken, waar niemand naar kijkt (ervaring vanuit een vakantiewoning te huur). Werkt beter via platforms e.d. Dus ik zou het geen must vinden om dat soort dingen te hebben. LinkedIn werkt ook uitstekend.
Verder ben ik van mening dat als je maar deeltijd zzp'er bent, het niet noodzakelijk is om een aparte AOV af te sluiten. Als ik iets ga mankeren, kan ik prima toe met de verzekering vanuit mijn 3 dagen loondienst verzekering. De twee dagen zzp'schap zijn voor de extra's en die kunnen dan toch niet meer.
Ook mijn pensioen is prima geregeld via mijn werkgever (en al zo'n 30 jaar pensioenopbouw). Over die 16 uur bouw ik nog 4 uur extra pensioen op. Maar ik zou niet verplicht willen worden om over de resterende 12 uur ook nog pensioen op te bouwen.

Vraag3

Wat is volgens u een goede toetsbare invulling van de vier criteria uit de werkrelatietoets?
1, 2 en 4 zijn volgens mij prima te controleren, en volstaan door indien gewenst een verklaring van beide kanten. 3 is wat minder helder te controleren. Als opdrachtgever wil je toch ook een voortgang weten. Dat wil je als particulier ook als je een huis laat bouwen of een feest laat organiseren.


Vraag4

Acht u het noodzakelijk en/of wenselijk om een extra wetsartikel op te nemen voor het geval een zelfstandig werkende niet (volledig) voldoet aan de criteria in het nieuw voorgestelde lid 2 van BW 7:610?

Zo ja, hoe zou de vormgeving van een dergelijk derde lid er volgens u dan uit moeten zien?

Zo nee, moet in een dergelijke situatie dan holistisch gekeken worden naar de criteria uit het tweede lid of biedt het huidig wettelijk kader voldoende houvast voor een dergelijke situatie?
maatwerk, en niet allerlei extra regeltjes. We willen in Nederland altijd alles dichttimmeren, dat is onmogelijk. laat controleurs met gezond verstand dit beoordelen.