Zelfstandigenwet

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Den Haag
Datum 27 mei 2025

Vraag1

Wilt u reageren op de Zelfstandigenwet? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een document te uploaden.
Ik ben voorstander van duidelijkheid voor zowel zzp’ers als opdrachtgevers. Ook heb ik geen moeite met het aanleveren van documentatie. Belangrijk is wel dat de bewijslast haalbaar is. Bij ondernemerschap hoort ook een stukje risico. Alles verplichten en willen regelen voor zelfstandigen gaat in tegen de ondernemersgeest. Hoe zit dat met mensen die net beginnen als zelfstandige. Die maken nog niet direct omzet en zijn dus nog niet in staat om alles te betalen (pensioen, verzekeringen, aov). Als je zelfstandig ondernemerschap wilt stimuleren/ mogelijk maken, is het belangrijk dat starters de kans krijgen op te starten en omzet te maken en vanuit daar dingen te regelen voor hun toekomst. Ook heb ik moeite met de verplichte AOV. Ik vind ze duur en weggegooid geld. Een buffer is een goede optie, maar die fluctueert gedurende het jaar. Misschien inkomen van partner meenemen?

Vraag2

Wat is volgens u een goede toetsbare invulling van de vijf criteria uit de zelfstandigentoets?
Geen vast inkomen/ bedrag per maand. Maar bijvoorbeeld een projectbedrag of vergoeding per gewerkt uur. Een inschrijving bij de KVK en een BTW-nummer. Zichtbaarheid als zelfstandige, zoals een website. Zakelijke verzekeringen als aansprakelijkheid en een pensioenregeling.

Vraag3

Wat is volgens u een goede toetsbare invulling van de vier criteria uit de werkrelatietoets?
Wisselende projecten van maximaal 1,5 jaar of meerdere opdrachtgevers tegelijk. Vrijheid in hoe, waar en wanneer je het werk uitvoert. Ik als kennis specialist werk vaak als zzp’ er samen met mensen die in vaste dienst zijn. Hierbij draag ik kennis over en draag ik bij aan het succesvol opleveren van projecten. Dit samenwerkingselement mag geen belemmering zijn in het kwalificeren van werkrelatie. Soms ben je gewoon tijdelijk onderdeel van een team omdat de organisatie dat tijdelijk nodig heeft. Bijvoorbeeld tijdens ziekte of verlof, piekperioden of eenmalige projecten.

Vraag4

Acht u het noodzakelijk en/of wenselijk om een extra wetsartikel op te nemen voor het geval een zelfstandig werkende niet (volledig) voldoet aan de criteria in het nieuw voorgestelde lid 2 van BW 7:610?

Zo ja, hoe zou de vormgeving van een dergelijk derde lid er volgens u dan uit moeten zien?

Zo nee, moet in een dergelijke situatie dan holistisch gekeken worden naar de criteria uit het tweede lid of biedt het huidig wettelijk kader voldoende houvast voor een dergelijke situatie?
Ik vind dat Nederland te veel bezig is met controleren/ controle houden en regeltjes. Bij ondernemerschap hoort risico en soms voldoet iets niet 100% aan de gestelde regels. Dat maakt nog niet dat iemand geen zelfstandige is. Als het nodig is om aanvullende regels op te stellen zou ik dit op basis van uurtarief doen. Als iemand €15,- per uur op zzp basis krijgt, dan kan hij/zij daar niet van leven en is ook niet in staat om te voorzien in pensioen, verzekeringen e.d. een minimaal uurtarief. Passend bij de branche geeft een indicatie of er misbruik wordt gemaakt van de situatie of dat iemand wel degelijk zelfstandig is en voldoende verdient om te kunnen leven en voorzieningen te treffen.