Zelfstandigenwet

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Hardinxveld-Giessendam
Datum 27 mei 2025

Vraag1

Wilt u reageren op de Zelfstandigenwet? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een document te uploaden.
Veel criteria zijn algemeen en niet concreet. Daardoor blijft er onzekerheid. Stel concrete eisen: je moet een AOV hebben met x bedrag aan dekking, je moet een pensioenstoring van minimaal x bedrag per jaar doen, wanneer het uurtarief boven bijv. 60 ex BTW is, dan is er geen discussie, etc. Helaas blijft de onduidelijkheid boven de markt hangen. Voornamelijk de critria van de werkrelatietoets zijn heel grijs. Daarnaast blijft altijd de vraag: we hebben 9 criteria. Als iemand aan 8 punten voldoet. Is het dan wel of geen zelfstandige? Waar ligt het omslagpunt?

Voor werkzaamheden waar een inspanningsverplichting is + samenwerking met de opdrachtgever i.p.v. een resultaatverplichting is de werkrelatietoets ellende. Bijv. ondersteuning in kennis en ervaring bij teams bij de opdrachtgever.

In de hele zelfstandigenwet wordt gesproken over 'ZZP-er'. Nergens staat iets over eenmans BV's, terwijl de Belastingdienst/opdrachtgevers hier ook een probleem van maken. Graag meer duidelijkheid over hoe het nu zit.

Vraag2

Wat is volgens u een goede toetsbare invulling van de vijf criteria uit de zelfstandigentoets?
de criteria die zijn opgesteld in de zelfstandigentoets zijn helder en prima. Alleen het criterium ' zich gedragen in het economisch verkeer als zelfstandig ondernemer;' is niet concreet en daardoor onduidelijk. Ik begrijp wel dat er wordt bedoeld zaken als het hebben van een website, visitekaartje, linkedin, lid zijn van ondernemersclub, etc., maar is alleen het hebben van een visitekaartje voldoende? Zou namelijk prima kunnen. Hoe weeg je dit?

Vraag3

Wat is volgens u een goede toetsbare invulling van de vier criteria uit de werkrelatietoets?
- De partijen hebben de bedoeling om anders dan op grond van een arbeidsovereenkomst arbeid te verrichten is prima
- Iemand die in loondienst is geweest, mag bijv. 1 jaar lang niet als zelfstandige aan de slag bij dezelfde werkgever of een gelieerde onderneming (om ervoor te zorgen dat bedrijven medewerkers ontslaan en de volgende dag als ZZP-er aannnemen, omdat het voor hen goedkoper is)

Vraag4

Acht u het noodzakelijk en/of wenselijk om een extra wetsartikel op te nemen voor het geval een zelfstandig werkende niet (volledig) voldoet aan de criteria in het nieuw voorgestelde lid 2 van BW 7:610?

Zo ja, hoe zou de vormgeving van een dergelijk derde lid er volgens u dan uit moeten zien?

Zo nee, moet in een dergelijke situatie dan holistisch gekeken worden naar de criteria uit het tweede lid of biedt het huidig wettelijk kader voldoende houvast voor een dergelijke situatie?
1. Neem een minimum uurtarief op, waarbij duidelijk is dat de zelfstandige ook daadwerkelijk zelfstandig kan zijn (voldoende inkomsten voor AOV en pensioen) en geen 'bescherming' nodig is.

2. Iemand die in loondienst is geweest, mag bijv. 1 jaar lang niet als zelfstandige aan de slag bij dezelfde werkgever of een gelieerde onderneming (om ervoor te zorgen dat bedrijven medewerkers ontslaan en de volgende dag als ZZP-er aannnemen, omdat het voor hen goedkoper is)