Zelfstandigenwet
Reactie
Naam | Anoniem |
---|---|
Plaats | Paterswolde |
Datum | 16 juni 2025 |
Vraag1
Wilt u reageren op de Zelfstandigenwet? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een document te uploaden.In de basis ben ik het eens met de opzet van de Zelfstandigenwet.
Een belangrijk principe is naar mijn idee dat toetsing vooraf plaatsvindt, in plaats van sluimerende onzekerheid of er toetsing plaats gaat vinden op het moment van een controle. Dit geeft zowel de ondernemer als de opdrachtgever meer zekerheid. Het gevolg hiervan is dat dat opdrachtgevers minder terughoudend zijn voor de inzet van zelfstandigen.
Ik kan mij goed voorstellen dat doorlopende werkzaamheden (zonder einddatum) minder geschikt zijn om in te vullen door een zelfstandige, ik zou dit criteria dan ook toevoegen aan de werkrelatietoets. Voor doorlopende werkzaamheden moet het wel mogelijk zijn om iemand interim in te zetten als flexibele schil, hier mag wat mij betreft een termijn aan worden gekoppeld. Dit zorgt er dan ook voor dat verschillende beroepen in de zorg en onderwijs minder geschikt is voor zelfstandigen.
Ik vind het logisch dat er gevraagd word van een ondernemer om afdoende maatregelen te treffen tegen arbeidsongeschiktheid. Ik vind het redelijk dat naast de sociale voorzieningen ik als ondernemer ook adequate maatregelen treft voor onvoorziene omstandigheden. Het risico is anders groot dat ik op sociale voorzieningen moet terugvallen, waar we als maatschappij voor betalen. Ik verwacht van de overheid wel duidelijkheid over de minimaal benodigde voorziening, zoals bijvoorbeeld de basis zorgverzekering die alle verzekeraars minimaal dienen aan te bieden.
Wat betreft de pensioenvoorziening ben ik het er mee eens dat van een ondernemer verwacht maar worden dat die dit goed regelt. Het risico is anders groot dat de ondernemer terug moet vallen op sociale voorzieningen waar we als maatschappij voor betalen. Voor wat betreft de pensioenvoorziening verwacht ik van de overheid ook duidelijke minimale eisen waar je een vinkje achter kan zetten als ondernemer. Ik wil als ondernemer graag zelf de manier bepalen hoe ik de pensioenvoorziening regel.
Vraag2
Wat is volgens u een goede toetsbare invulling van de vijf criteria uit de zelfstandigentoets?1) werken voor eigen rekening en risico
- Heeft de opdrachtnemer risico op bedrijfs- en/of beroepsaansprakelijkheid, is de opdrachtnemer hiertoe verzekerd
- Is de overeenkomst van beide kanten op korte termijn opzegbaar
- Geen doorbetaling bij ziekte, vakantie, etc.
2) een deugdelijke administratie voeren
- Ondernemer heeft een actueel inzicht in de kosten en baten van de onderneming
- wel of geen vinkje, kan alleen worden vastgesteld na controle
3) zich gedragen in het economisch verkeer als zelfstandig ondernemer;
- BTW-nummer en aangiften, KVK-nummer
- wel of geen vinkje, kan alleen worden vastgesteld na controle
4) een adequate voorziening hebben getroffen tegen het risico van arbeidsongeschiktheid. Zelfstandigen gaan zelf over de invulling hiervan.
- Zie antwoord op vraag 1. Graag duidelijke minimale eisen voor de voorziening die elke verzekeraar dient aan te bieden (zoals de basis zorgverzekering). Extra verzekeren is aan de ondernemer.
5) een proportionele bijdrage voor een voorziening bij pensionering hebben. Het is aan zelfstandigen zelf om dit op hun manier in te vullen.
- Drempel voor startende ondernemers en lage omzet
- Duidelijke minimale eisen per route. Dit moet niet proportioneel te zijn, bij een hoog omzet hoef je niet per sé over elke euro pensioen te regelen wat mij betreft, er moet ook een plafond zijn.
Vraag3
Wat is volgens u een goede toetsbare invulling van de vier criteria uit de werkrelatietoets?1) Er is sprake van vrijheid van organisatie van werk.
- Opdrachtnemer kan binnen de kaders van de organisatie zijn eigen werk organiseren
2) Er is sprake van vrijheid van organisatie van de werktijd.
- Opdrachtnemer is vrij om tijd en plaatsonafhankelijk te werken indien de aard van de werkzaamheden dit toelaat.
3) Er is geen sprake van hiërarchische controle.
- Opdrachtnemer wordt niet beoordeeld, maar zijn producten/werkzaamheden worden beoordeeld. Indien producten/werkzaamheden niet voldoen dan is het aan de opdrachtgever om de leverancier (opdrachtnemer) hierop aan te spreken en kan overgaan tot het opzeggen van de overeenkomst.
4) De partijen hebben de bedoeling om anders dan op grond van een arbeidsovereenkomst arbeid te verrichten.
- Dit is een intentieovereenkomst, maar lijkt me juridisch dun.
Vraag4
Acht u het noodzakelijk en/of wenselijk om een extra wetsartikel op te nemen voor het geval een zelfstandig werkende niet (volledig) voldoet aan de criteria in het nieuw voorgestelde lid 2 van BW 7:610?Zo ja, hoe zou de vormgeving van een dergelijk derde lid er volgens u dan uit moeten zien?
Zo nee, moet in een dergelijke situatie dan holistisch gekeken worden naar de criteria uit het tweede lid of biedt het huidig wettelijk kader voldoende houvast voor een dergelijke situatie?
Ook hier lijkt het mij wenselijk om duidelijkheid te geven. Wanneer voldoe je voldoende aan de criteria om als zelfstandige te werken en wanneer niet meer. Is 80% voldoende of 90% en zijn er onderdelen die zwaarder of minder zwaar wegen. Dit moet wel duidelijk zijn.