Zelfstandigenwet
Reactie
Naam | Anoniem |
---|---|
Plaats | Sittard |
Datum | 27 mei 2025 |
Vraag1
Wilt u reageren op de Zelfstandigenwet? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een document te uploaden.Als zelfstandig communicatieadviseur ben ik in grote lijnen positief over het wetsvoorstel. Het is goed dat er meer duidelijkheid komt over wat een zelfstandige is, en dat er regels komen om echte zelfstandigen van schijnzelfstandigen te onderscheiden.
Tegelijk is het belangrijk dat de wet oog houdt voor hoe zelfstandig werk in de praktijk wordt ingevuld, zeker in vakgebieden zoals communicatie waar flexibiliteit en samenwerking met opdrachtgevers juist belangrijk zijn. De balans tussen bescherming en ruimte voor ondernemerschap moet behouden blijven.
Vraag2
Wat is volgens u een goede toetsbare invulling van de vijf criteria uit de zelfstandigentoets?De vijf criteria zijn herkenbaar en toepasbaar op veel zelfstandige opdrachten. Belangrijke elementen zoals ondernemingsrisico en eigen beslissingen over de uitvoering passen goed bij hoe ik werk als zelfstandig communicatieadviseur.
Ik zou wel pleiten voor verduidelijking aan de hand van concrete voorbeelden — zeker voor dienstverlenende beroepen zoals communicatie, advies of training. Niet elke vorm van zelfstandigheid is direct meetbaar aan de hand van vaste kenmerken als meerdere opdrachtgevers of eigen materiaal, vooral bij startende ondernemers of opdrachten bij grotere organisaties.
Vraag3
Wat is volgens u een goede toetsbare invulling van de vier criteria uit de werkrelatietoets?De werkrelatietoets is belangrijk om schijnzelfstandigheid te voorkomen, maar moet in de praktijk goed toepasbaar blijven. In mijn werk als zelfstandig communicatieadviseur komt het vaak voor dat ik meewerk aan interne projecten, flexibel beschikbaar ben voor ad-hocvragen en nauw samenwerk met vaste medewerkers.
Daarbij bepaal ik echter zelf hoe ik mijn werk uitvoer — er is geen sprake van gezag of hiërarchische controle. Toch kan het in zulke situaties lijken alsof ik “onder leiding en toezicht” werk, puur omdat ik betrokken ben bij dagelijkse communicatieprocessen binnen een organisatie.
Het is daarom belangrijk dat het criterium “geen hiërarchische controle” niet te strikt of te eenzijdig wordt uitgelegd. In veel professionele opdrachten gaat het erom dat het werk goed wordt gedaan, maar dat betekent niet dat er sprake is van sturing op de manier waarop dat werk gebeurt.
Ook zou er meer duidelijkheid moeten komen over situaties waarin een zelfstandige tijdelijk wordt ingezet als vervanger van een vaste werknemer, bijvoorbeeld bij ziekte of verlof van een vaste medewerker. Zolang de zelfstandige zelfstandig blijft werken en niet functioneert als werknemer, zou dat mogelijk moeten blijven.
Vraag4
Acht u het noodzakelijk en/of wenselijk om een extra wetsartikel op te nemen voor het geval een zelfstandig werkende niet (volledig) voldoet aan de criteria in het nieuw voorgestelde lid 2 van BW 7:610?Zo ja, hoe zou de vormgeving van een dergelijk derde lid er volgens u dan uit moeten zien?
Zo nee, moet in een dergelijke situatie dan holistisch gekeken worden naar de criteria uit het tweede lid of biedt het huidig wettelijk kader voldoende houvast voor een dergelijke situatie?
Ik vind het verstandig dat er ruimte blijft voor een bredere belangenafweging. Niet alle werkrelaties passen netjes binnen de vijf of vier toetscriteria, zeker niet in sectoren waar zelfstandigheid en samenwerking door elkaar heen lopen.
Een aanvullend artikel kan dan uitkomst bieden om recht te doen aan de specifieke omstandigheden van een opdracht. Wel moet duidelijk zijn hoe dit werkt in de praktijk — en voorkomen worden dat het leidt tot willekeur of onzekerheid.
Transparantie over de toepassing en interpretatie van zo’n artikel is cruciaal voor zowel zelfstandigen als opdrachtgevers.