Zelfstandigenwet

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Hoofddorp
Datum 27 mei 2025

Vraag1

Wilt u reageren op de Zelfstandigenwet? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een document te uploaden.
De criteria in het huidige voorstel zijn nog steeds voor meerdere interpretaties vatbaar, maar ik denk niet dat je daar omheen kunt - daarvoor zijn de werkzaamheden van ZZP'ers bij vele verschillende bedrijven en in vele verschillende rollen gewoon te divers.

Ik denk wel dat er meer en duidelijker ingezet moet worden op controle op de werkzaamheden en bedrijven waar echte schijnzelfstandigheid veelvuldig voorkomt, zoals de pakketbezorging, distributiecentra en andere on- of laaggeschoolde werkzaamheden, waar we vaak hebben gezien dat mensen worden ontslagen uit hun vaste baan om vervolgens tegen een onredelijk laag tarief weer als ZZP'er te worden ingehuurd.

Een criterium dat daarbij zeker kan helpen is het tarief. Een tarief van net boven het minimumloon, of dat gelijk is aan het uurloon bij dat bedrijf in vaste dienst, is een duidelijke indicatie van schijnzelfstandigheid. Daarentegen is een tarief dat beduidend hoger ligt dan het standaard-uurloon voor de relevante werkzaamheden een redelijke indicatie dat het om een serieuze ZZP'er gaat, die meer kennis en ervaring heeft dan de gemiddelde vaste medewerker in dat bedrijf, en het daarom voor dat bedrijf ook waard is hem/haar in te huren.

Een ander criterium dat ik in het huidige voorstel gelukkig niet terugzie, maar dat wel regelmatig in deze opmerkingen wordt genoemd als geldig criterium, is het aantal opdrachtgevers per jaar. Hier ben ik het volledig mee ONeens! Zo heb ik bijvoorbeeld zelf als integratie-specialist in de IT een redelijke opstarttijd nodig om me minimaal twee, en vaak veel meer, systemen eigen te maken alvorens efficiente oplossingen te kunnen bieden. Het is onredelijk om een bedrijf niet toe te staan die investering terug te verdienen door mij voor langere tijd en/of voor meerdere opdrachten binnen te houden (uiteraard in samenspraak met mijzelf). Ik hoop dus dat het aantal opdrachtgevers per jaar NIET als criterium wordt toegevoegd!

Maar misschien wel het belangrijkste criterium vind ik dat zowel opdrachtgever als opdrachtnemer het erover eens zijn dat iemand als ZZP'er wordt ingehuurd. Als beide partijen die vorm willen hanteren, zou het aan de overheid moeten zijn om met een goede onderbouwing te komen waarom dat niet zou mogen, in plaats van dat bedrijf en de ZZP'er door allerlei hoepeltjes te laten springen.

Vraag2

Wat is volgens u een goede toetsbare invulling van de vijf criteria uit de zelfstandigentoets?
Zie boven. De voorgestelde criteria zijn op zich niet slecht (ikzelf voldoe er volledig aan), maar het is vrijwel onmogelijk om 1 set aan criteria te hanteren voor de vele verschillende werkzaamheden, domeinen etc. Ik zou liever een focus zien op de bedrijven waar dit beduidend vaker voorkomt dan elders, en de rest lekker met rust laten :-).

Vraag3

Wat is volgens u een goede toetsbare invulling van de vier criteria uit de werkrelatietoets?
De criteria zijn te makkelijk verkeerd te interpreteren. In de IT bijvoorbeeld zullen bedrijven al bestaande systemen hebben die moeten worden aangepast, of waar een nieuw systeem naastgezet moet worden - het zou vreemd zijn als dat bedrijf dan niet mag aangeven dat ze dit ontwikkeld willen hebben in een taal of omgeving die al binnen het bedrijf gebruikt wordt, om te voorkomen dat er een wildgroei aan steeds moeilijker te onderhouden omgevingen ontstaat. Hier is wederom duidelijk te zien dat er grote verschillen zijn tussen de vele bedrijfstakken en disciplines.

Vraag4

Acht u het noodzakelijk en/of wenselijk om een extra wetsartikel op te nemen voor het geval een zelfstandig werkende niet (volledig) voldoet aan de criteria in het nieuw voorgestelde lid 2 van BW 7:610?

Zo ja, hoe zou de vormgeving van een dergelijk derde lid er volgens u dan uit moeten zien?

Zo nee, moet in een dergelijke situatie dan holistisch gekeken worden naar de criteria uit het tweede lid of biedt het huidig wettelijk kader voldoende houvast voor een dergelijke situatie?
Dat hangt denk ik erg af van aan welk criterium niet wordt voldaan, en in welke mate. Dit zal sowieso per bedrijfstak of werkzaamheden verschillen, en laat zich dus niet makkelijk in een paar regeltjes vatten.

Misschien is het handig om mensen te laten weten wat er nu precies gefixt moet worden met deze wet. Is het vooral de angst om inkomsten mis te lopen door bedrijven die via schijnzelfstandigheid geen werkgeversafdrachten doen? Focus dan op de lage tarieven, en laat andere, serieuze ZZP'ers lekker hun gang gaan (levert juist meer op dan dat ze tegen een veel lager salaris in vaste dienst zouden gaan). Is het bescherming van ongeschoold personeel dat botweg ontslagen wordt om vervolgens via de achterdeur als ZZP'er te worden teruggehaald tegen niet veel meer dan het minimum loon? Hm, zelfde oplossing - focus op die groepen en bedrijven.