Zelfstandigenwet
Reactie
Naam | Anoniem |
---|---|
Plaats | Amsterdam |
Datum | 17 juni 2025 |
Vraag1
Wilt u reageren op de Zelfstandigenwet? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een document te uploaden.De wet sluit slecht aan op (o.a.) het kunstenveld. Veel mensen werken daar op projectbasis, en niet fulltime voor een werkgever (ik heb vaak 4 werkgevers tegelijk), maar het werk wordt bij structureel gesubsidieerde gezelschappen wel in loondienst gedaan dus kan formeel soms alszodanig gezien worden. In loondienst gaan is noch voor de werkgever noch voor de werknemer gunstig of wenselijk maar wordt nu bijna verplicht gesteld. Tegenwoordig moet ik mijn gage wettelijk los bepalen van de cao, maar als ik erg veel hoger ga zitten gaat niemand met mij in zee. Dus moet ik doen alsof ik zelf iets verzin terwijl die dingen niet los van elkaar staan.
En tenslotte: een arbeidsongeschiktheidsverzekering is te duur en niet in verhouding tot de inkomsten. Ik begrijp niet waarom zzp’ers geen percentueel deel inleggen in de bestaande wao, relatief aan hun inkomsten, en van daaruit (percentueel) betaald worden bij arbeidsongeschiktheid. We hebben al een heel systeem opgetuigd, en nu wil de overheid zich bemoeien hoe goed zelfstandigen zichzelf beschermen, maar legt de buitenproportionele rekening bij die zelfstandige. Dat is onwenselijk.
En waarom moet je als je een laag uurtarief hebt bewijzen dat je zelfstandige bent? Je maakt het voor arme mensen onmogelijk om zelfstandig te werken terwijl je het voor rijke(re) mensen wel mogelijk maakt. Dat is discriminerend.
Vraag2
Wat is volgens u een goede toetsbare invulling van de vijf criteria uit de zelfstandigentoets?Voor mij is altijd een belangrijk criterium geweest dat ik meerdere werkgevers in één jaar heb.
In de kunsten is de regel dat je je werk op zelf gekozen tijd moet kunnen uitvoeren ongunstig voor acteurs. Zij werken vaak op projectbasis, en hebben daarnaast neveninkomsten zoals draaidagen voor televisie of inspreken van reclames, en dan is het handig als je dat alles als zelfstandige kan doen, maar je moet toch echt op het toneel staan als een voorstelling ergens speelt…
Verder: ik ben geen beleidsmaker dus kan alleen vertellen wat niet werkt voor de lijdend voorwerpen van deze wet.
Vraag3
Wat is volgens u een goede toetsbare invulling van de vier criteria uit de werkrelatietoets?Nogmaals: beleid maken is niet mijn werk.
Vraag4
Acht u het noodzakelijk en/of wenselijk om een extra wetsartikel op te nemen voor het geval een zelfstandig werkende niet (volledig) voldoet aan de criteria in het nieuw voorgestelde lid 2 van BW 7:610?Zo ja, hoe zou de vormgeving van een dergelijk derde lid er volgens u dan uit moeten zien?
Zo nee, moet in een dergelijke situatie dan holistisch gekeken worden naar de criteria uit het tweede lid of biedt het huidig wettelijk kader voldoende houvast voor een dergelijke situatie?
Zie boven.