Zelfstandigenwet
Reactie
Naam | Anoniem |
---|---|
Plaats | Deventer |
Datum | 27 mei 2025 |
Vraag4
Acht u het noodzakelijk en/of wenselijk om een extra wetsartikel op te nemen voor het geval een zelfstandig werkende niet (volledig) voldoet aan de criteria in het nieuw voorgestelde lid 2 van BW 7:610?Zo ja, hoe zou de vormgeving van een dergelijk derde lid er volgens u dan uit moeten zien?
Zo nee, moet in een dergelijke situatie dan holistisch gekeken worden naar de criteria uit het tweede lid of biedt het huidig wettelijk kader voldoende houvast voor een dergelijke situatie?
Onderwerp: Zorgelijke bepaling in OVO en gevolgen voor mijn inzetbaarheid als zzp-verpleegkundige
Geachte heer/mevrouw,
Ik ben zzp-verpleegkundige met ruime werkervaring. Afgelopen week heb ik helaas twee opdrachten moeten teruggeven vanwege een overeenkomst waarin ik werd verzocht akkoord te gaan met onderstaande bepaling (zie bijlage, artikel 7.3):
“Zzp’er vrijwaart Opdrachtgever tegen alle mogelijke vorderingen van de Belastingdienst tot inhoudingen en/of afdracht van loonheffing en BTW, inclusief de daarop vallende rente en eventuele administratieve boetes.”
In de praktijk betekent dit dat álle risico’s met betrekking tot eventuele naheffingen en boetes volledig bij mij als zzp'er worden gelegd. Ik heb gepoogd hierover in gesprek te gaan met de opdrachtgevers, maar zij bleven bij hun standpunt en boden geen ruimte voor aanpassing van de bepaling.
Vanwege het grote risico op financiële schade heb ik besloten deze opdrachten terug te geven. Dit betekent dat ik nu thuiszit, terwijl ik als zorgprofessional juist heel hard nodig ben op de werkvloer.
Tot mijn frustratie zie ik dat steeds meer opdrachtgevers dergelijke bepalingen opnemen. Het lijkt erop dat deze bepalingen een gevolg zijn van druk vanuit de overheid of de Belastingdienst om zelfstandigen uit te sluiten, en daarmee indirect te dwingen om terug te keren in loondienst, iets wat tegen onze vrije keuze ingaat.
Mijn vragen:
* Hoe wordt deze ontwikkeling vanuit uw kant gezien en beoordeeld?
* Welke bescherming krijgen zzp’ers in de zorg die wél conform wetgeving werken, maar nu geweerd worden vanwege eenzijdige risico-afwenteling?
* Wat gaat uw organisatie ondernemen om dit aan te kaarten en recht te trekken?
Ik heb ervoor gekozen om deze bepaling niet op sociale media te publiceren, hoewel de verleiding groot is, juist uit boosheid en onbegrip. Voor nu kies ik ervoor om professioneel te blijven, maar ik wil dat er z.s.m een oplossing komt voor de verpleegkundigen die thuis zitten zonder opdracht. Die zsm weer aan de slag gaan. Er zijn inmiddels ook een aantal vpk’s, die ik per kwartaal intervisie mee heb, zijn nu uit zorg gestapt. Hoe kan dit??????