Zelfstandigenwet
Reactie
Naam | Albert Plomp ICT (G.A. Plomp) |
---|---|
Plaats | Leerdam |
Datum | 22 juni 2025 |
Vraag1
Wilt u reageren op de Zelfstandigenwet? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een document te uploaden.Wat mij betreft geeft dit wetsvoorstel eindelijk de zo gewenste duidelijkheid, zonder al te veel overhead. De benodigde bewijslast om aan te tonen dat een zelfstandige aan de criteria voldoet is goed te overzien.
Ik ben zelf werkzaam in een sector waarbij opdrachten vaak langer lopen - in de regel meer dan zes maanden - waarbij opdrachtgevers vaak een inzet van 32-40 uur per week vragen. Hierbij is het soms niet mogelijk om te voldoen aan het huidige criterium van meerdere opdrachtgevers. Toch ben ik ondernemer: Ik heb mijn eigen boekhouding, verwerf zelf mijn opdrachten, neem mijn eigen gereedschap mee, zorg door het volgen van traningen dat ik altijd voldoende geschoold ben, bepaal mijn eigen werktijden, heb een website, etc. Daarnaast doe ik aan productontwikkeling om t.z.t. uit het product of de dienst een passief inkomen te verwerven.
Vraag2
Wat is volgens u een goede toetsbare invulling van de vijf criteria uit de zelfstandigentoets?Ad. 1 Eigen rekening en risico: Blijkt uit de contracten, waarin gesteld wordt dat een opdrachtnemer risico loopt en zich hiervoor moet verzekeren voor bedrijfs- en beroepsaansprakelijkheid. De opdrachtnemer bepaalt zijn eigen tarief. De opdrachtnemer verstuurt zijn eigen facturen.
Ad. 2 Administratie: Het voeren van een administratie is makkelijk aan te tonen doordat de ondernemer een boekhoudpakket heeft en jaarrekeningen laat opstellen door een erkend boekhouder/accountant. Daarnaast heeft de ondernemer een zakelijke bankrekening en doet hij periodiek BTW-aangifte.
Ad. 3 Gedragen als ondernemer: Reclame-uitingen (zoals een eigen website), eigen gereedschap, acquisitie, public relations.
Ad. 4 Arbeidsongeschiktheid: De polis
Ad. 5 Pensioen: De polis
Vraag3
Wat is volgens u een goede toetsbare invulling van de vier criteria uit de werkrelatietoets?De onderdelen uit de werkrelatietoets moeten ten eerste worden geadresseerd in de overeenkomst tussen opdrachtgever en opdrachtnemer. Daarnaast kan de zelfstandige wellicht via zijn algemene voorwaarden stellen dat hij zelf bepaalt waar en wanneer hij zijn werkzaamheden uitvoert en dat hij zelf de expert is voor wat betreft hoe zijn werkzaamheden het best kunnen worden uitgevoerd.
Vraag4
Acht u het noodzakelijk en/of wenselijk om een extra wetsartikel op te nemen voor het geval een zelfstandig werkende niet (volledig) voldoet aan de criteria in het nieuw voorgestelde lid 2 van BW 7:610?Zo ja, hoe zou de vormgeving van een dergelijk derde lid er volgens u dan uit moeten zien?
Zo nee, moet in een dergelijke situatie dan holistisch gekeken worden naar de criteria uit het tweede lid of biedt het huidig wettelijk kader voldoende houvast voor een dergelijke situatie?
Wat mijn vooral interessant lijkt is het "Belgisch model" dat in verschillende artikelen op internet wordt aangehaald mee te nemen: Wat is de uitdrukkelijke wens van partijen? Wil de opdrachnemer gezien worden als zelfstandige of als werknemer? Wil de opdrachtgever/werkverstrekker de opdracht verstrekken aan een zelfstandige of liever door een vaste medwerker-in-loondienst laten uitvoeren?
Verder denk ik overigens niet dat een extra artikel noodzakelijk is. Des te minder criteria, des te beter.