Zelfstandigenwet
Reactie
Naam | Anoniem |
---|---|
Plaats | Vleuten |
Datum | 27 mei 2025 |
Vraag1
Wilt u reageren op de Zelfstandigenwet? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een document te uploaden.De huidige Wet DBA en de voorgestelde VBAR zorgen nog altijd voor veel onduidelijkheid en onzekerheid voor zowel opdrachtgevers als zelfstandigen. Werken als zelfstandige moet een bewuste keuze kunnen blijven, en het is niet aan de overheid om dat via beleid te ontmoedigen. Tegelijkertijd is het terecht dat er wordt opgetreden tegen constructies waarbij opdrachtgevers zelfstandigen inzetten om sociale premies te ontwijken en risico’s bij hen neer te leggen.
Een drempeltarief, bijvoorbeeld €40 per uur, helpt om dit onderscheid duidelijk te maken. Zo blijft er ruimte voor echte zelfstandigheid, terwijl schijnzelfstandigheid beter wordt tegengegaan. Deze nieuwe wetgeving biedt meer duidelijkheid, versterkt de positie van zelfstandigen en draagt bij aan een gezondere arbeidsmarkt. Wat mij betreft is dit een stap in de juiste richting.
Vraag2
Wat is volgens u een goede toetsbare invulling van de vijf criteria uit de zelfstandigentoets?- Drempeltarief
- Ondernemerschap - (zelfstandigen doet bijv. de administratie, acquisitie, facturatie etc.)
Vraag3
Wat is volgens u een goede toetsbare invulling van de vier criteria uit de werkrelatietoets?- Zelfstandigen mag zijn eigen werktijden bepalen
- Zelfstandigen wordt niet middels een functioneringsgesprek beoordeeld, maar beoordeeld op behaalde resultaten.
Vraag4
Acht u het noodzakelijk en/of wenselijk om een extra wetsartikel op te nemen voor het geval een zelfstandig werkende niet (volledig) voldoet aan de criteria in het nieuw voorgestelde lid 2 van BW 7:610?Zo ja, hoe zou de vormgeving van een dergelijk derde lid er volgens u dan uit moeten zien?
Zo nee, moet in een dergelijke situatie dan holistisch gekeken worden naar de criteria uit het tweede lid of biedt het huidig wettelijk kader voldoende houvast voor een dergelijke situatie?
Nee, ik acht het niet wenselijk om een extra wetsartikel op te nemen voor situaties waarin een zelfstandig werkende niet volledig voldoet aan de criteria van het nieuw voorgestelde lid 2 van BW 7:610. Een dergelijke toevoeging zou het risico vergroten op juridisering en verdere complexiteit van de wet, terwijl juist behoefte is aan duidelijkheid en uitvoerbaarheid voor zowel opdrachtgevers als opdrachtnemers.
In gevallen waarin niet volledig aan de criteria wordt voldaan, is het wat mij betreft voldoende en passend om een holistische toetsing toe te passen op basis van het tweede lid, eventueel aangevuld met bestaande jurisprudentie en kaders. Het huidige systeem biedt – mits goed uitgewerkt en gehandhaafd – voldoende ruimte om onderscheid te maken tussen echte zelfstandigheid en verkapt dienstverband.
Het is daarbij wel essentieel dat de overheid niet het ondernemerschap ontmoedigt, maar zich vooral richt op handhaving daar waar duidelijk sprake is van schijnzelfstandigheid. Een duidelijke ondergrens in de vorm van een drempeltarief (bijv. €40 per uur) helpt al om een belangrijk deel van de grijze zone te verkleinen, zonder verdere wetsartikelen toe te voegen.