Zelfstandigenwet

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Amsterdam
Datum 22 juni 2025

Vraag1

Wilt u reageren op de Zelfstandigenwet? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een document te uploaden.
Algemeen

De discussie rondom het ZZP-dossier zit al jaren op slot, met als gevolg grote onzekerheid onder ZZP-ers, opdrachtgevers en platforms. Iedereen is het erover eens dat schijnzelfstandigheid en uitbuiting moeten worden bestreden. Maar dat mag mensen die bewust kiezen voor het zelfstandig ondernemerschap, die een belangrijke rol in onze samenleving vervullen en op geen enkele manier gedwongen worden of tegen een duidelijk te laaguurtarief werken, niet in de we zitten. De huidige situatie leidt zoals gezegd tot grote onzekerheid en onduidelijkheid. Ook de wet VBAR zal daar geen einde aan brengen. Het initiatiefvoorstel van VVD, D66, CDA en SGP verdient steun. We prijzen de initiatiefnemers te zoeken naar breed politiek draagvlak, door zich niet in aloude politieke loopgraven te verschansen.

Ongetwijfeld zal het initiatiefvoorstel niet voor iedereen volledig naar wens zijn, maar het is een absolute verbetering ten opzichte van de huidige situatie en ook de aangekonidgde wet VBAR. Wij roepen de politiek op om met dit wetsvoorstel te bewijzen, dat de zij nog altijd in staat is om complexe vraagstukken van een oplossing te voorzien.
Ten aanzien van de inhoud van het wetsvoorstel zouden wij graag de volgende onderwerpen mee willen geven:

Werknemer en zelfstandigen na elkaar
Als platformorganisatie varieert het hoeveel en hoe vaak ZZP-ers via ons ergens aan de slag gaan. Wij zouden graag de mensen die langer en vaker via ons werken in vaste dienst nemen, maar ook de mogelijkheid behouden om met ZZP-ers te werken, zeker omdat ook lang niet iedere ZZP-er in vaste dienst wil. Wanneer wij hier nu toe zouden overgaan, zien wij echter dat het ZZP-oordeel daardoor negatief beïnvloed zou worden. Wij bepleiten daarom om, eventueel in bepaalde sectoren die cruciaal zijn voor grote opgaven in ons land, zoals de installatiebranche, toe te staan dat er een mix van vaste werknemers en ZZP-ers aan de slag kan zijn.

Vraag4

Acht u het noodzakelijk en/of wenselijk om een extra wetsartikel op te nemen voor het geval een zelfstandig werkende niet (volledig) voldoet aan de criteria in het nieuw voorgestelde lid 2 van BW 7:610?

Zo ja, hoe zou de vormgeving van een dergelijk derde lid er volgens u dan uit moeten zien?

Zo nee, moet in een dergelijke situatie dan holistisch gekeken worden naar de criteria uit het tweede lid of biedt het huidig wettelijk kader voldoende houvast voor een dergelijke situatie?
Instructies
ZZP-ers worden geacht zelf te bepalen hoe werkzaamheden worden uitgevoerd. Dit is in de basis begrijpelijk, echter is het onvermijdelijk dat ZZP-ers in bepaalde gevallen en sectoren wel instructies meekrijgen betreffende kwaliteits- en veiligheidseisen. Dit zou het kwalificeren als ZZP-er niet in de weg moeten staan.
Platforms
Platformorganisaties leveren een belangrijke bijdrage aan onze economie en maatschappij en zij koppelen opdrachtgevers en ZZP-ers die elkaar anders niet zouden vinden. Uiteraard moeten ZZP-ers die via de platforms een opdtracht uitvoeren voldoen aan alle (nieuwe) regelgeving, net als de platforms zelf, maar het expliciet benoemen dat deze organisatievorm een legitieme en waardevolle functie vervult, is belangrijk om onzekerheid en onduidelijkheid weg te nemen