Zelfstandigenwet
Reactie
Naam | Gewoon aan de slag (drs. M.E.A. Nooitgedagt-de Brouwer) |
---|---|
Plaats | Amersfoort |
Datum | 18 juni 2025 |
Vraag1
Wilt u reageren op de Zelfstandigenwet? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een document te uploaden.Ondertussen ben ik 20 jaar zelfstandig, ik ben al die tijd prima in staat geweest om voor financiële zekerheid te zorgen.
Wetgeving eromheen heeft altijd gedoe gegeven, maar sinds de DBA en VBAR is het echt buitensporig.
Ik denk dat dit wetsvoorstel voor zowel de opdrachtnemer als opdrrachtgever een hele verbetering is. Het geeft ruimte voor inhuur op kennis en expertise, beschermt degene die dat nodig hebben en maakt onderscheid in sectoren.
De twee toetsen zijn helder en duidelijk, en laten weinig ruimte voor vage interpretaties.
Ik herken helemaal hoe ik de afgelopen 20 jaar hebt gewerkt.
Vraag2
Wat is volgens u een goede toetsbare invulling van de vijf criteria uit de zelfstandigentoets?Ik denk dat alle criteria helder en goed toetsbaar zijn.
Niet allen voor kenniswerkers maar ook voor bijvoorbeeld een taxi-chauffeur, die een eigen auto nodig heeft om aan de criteria te voldoen.
De postbezorger wordt ingewikkeld, omdat die niet minder betaald wordt als de post niet goed wordt bezorgd (bijvoorbeeld en pakketje of brief die is gescheurd). Deze loopt geen risico op de geleverde dienst.
Vraag3
Wat is volgens u een goede toetsbare invulling van de vier criteria uit de werkrelatietoets?Ook deze set crietaria vind ik goed aansluiten bij de praktijk.
Juist in mijn werk kan er geen sprake zijn van een gezagsverhouding, dat geldt voor alle kenniswerkers. Je wordt juist ingehuurd om soms ook tegenspraak te geven.
De postbezorger zal moeite hebben met deze criteria, omdat die vast zit aan tijden: zelf bepalen wanneer je de post rond brengt kan niet. En ik denk dat dat ook klopt, omdat het zuiverder is als deze persoon wel wordt beschermd met arbeidsrecht.
Ik denk dat er goed moet worden gekeken naar kenniswerkers die 5 jaar op dezelfde rol als interim zitten. Ik denk dat het dan wel tricky kan worden dat er niet stiekem toch een gezagsverhouding is. Pijnlijk detail vind ik dat de belastingdienst wel 100 van deze mensen ingehuurd heeft.
Vraag4
Acht u het noodzakelijk en/of wenselijk om een extra wetsartikel op te nemen voor het geval een zelfstandig werkende niet (volledig) voldoet aan de criteria in het nieuw voorgestelde lid 2 van BW 7:610?Zo ja, hoe zou de vormgeving van een dergelijk derde lid er volgens u dan uit moeten zien?
Zo nee, moet in een dergelijke situatie dan holistisch gekeken worden naar de criteria uit het tweede lid of biedt het huidig wettelijk kader voldoende houvast voor een dergelijke situatie?
Ik denk met wat ik nu weet dat de voorgestelde criteria voldoende uitsluitsel geven. Ik denk ook dat het goed is om een grens te trekken. Zodat helder is wat binnen en wat buiten de regels valt. En mensen eventueel zelf kunnen regelen wat nodig is om wel aan de criteria voldoen.