Zelfstandigenwet

Reactie

Naam Anoniem
Plaats IJsselstein
Datum 27 mei 2025

Vraag1

Wilt u reageren op de Zelfstandigenwet? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een document te uploaden.
Er heerst inderdaad veel onduidelijkheid en onzekerheid - zowel bij zelfstandigen als ook bij opdrachtgevers. Dus nieuwe regels / wet- en regelgeving hierover is nodig om deze onzekerheid en onduidelijkheid weg te nemen. En hier zit nu juist ook gelijk de uitdaging vanuit de Rijksoverheid - hoe krijgen ze d ze regelgeving zodanig dat dit ook goed werkt, efficiënt is en uitvoerbaar?

Veel zelfstandigen werken via hun eigen BV via intermediairs bij de (Rijks)overheid. Het is belangrijk dat de nieuwe wet expliciet duidelijkheid biedt over de positie van de DGA van een B.V. die als opdrachtnemer optreedt, zodat deze niet onbedoeld wordt uitgesloten of als schijnzelfstandigheid wordt aangemerkt.

“Als zelfstandig ondernemer die via een eigen bedrijf BV opdrachten uitvoert binnen de Rijksoverheid via intermediairs, waardeer ik de inzet op meer duidelijkheid en zekerheid vooraf over de werkrelatie. Het is essentieel dat de Zelfstandigenwet expliciet rekening houdt met de B.V.-structuur en de rol van intermediairs, zodat de praktijk van bemiddelde opdrachten niet onnodig wordt belemmerd. De voorgestelde toetsen en de toetsingscommissie zijn positief, mits deze praktisch uitvoerbaar zijn en snel duidelijkheid bieden. De verplichting tot een arbeidsongeschiktheidsvoorziening begrijp ik, maar zelfstandigen moeten hierin keuzevrijheid behouden. Tot slot verzoek ik om het rechtsvermoeden van werknemerschap op basis van uurtarief realistisch te houden, zodat goedverdienende zelfstandigen niet onnodig in hún ondernemerschap worden beperkt.”

Vraag2

Wat is volgens u een goede toetsbare invulling van de vijf criteria uit de zelfstandigentoets?
Keep It Simple is mijn devies. Maak het niet onnodig moeilijk voor zelfstandigen. Een echte zelfstandige zorgt goed voor zichzelf en zijn/haar onderneming. Oftewel je werkt voor eigen risico en daar is ook het uurtarief op gebaseerd. Een zelfstandig ondernemer is voldoende verzekerd tegen deze risico’s. Een zelfstandige is niet afhankelijk van 1 opdrachtnemer en probeert zodanig zijn risico op het wegvallen van een opdrachtgever op te vangen - door meerdere opdrachtgevers te hebben. Website, inschrijving in KvK zijn zaken die vanzelfsprekend moeten zijn geregeld. Maar ook een zakelijke rekening en btw-ID. Je moet je gedragen als ondernemer, je doet actief aan acquisitie voor het binnenhalen van nieuwe opdrachten. Je hebt een AOV verzekering als vangnet of iets vergelijkbaars om de 1e financiële klappen op te vangen, mocht je even niet kunnen werken. Een aantoonbare financiële buffer lijkt mij iets te ver gaan - vooral het woord aantoonbaar. Dit is en blijft de verantwoordelijkheid van de zelfstandige zelf. Ditzelfde geldt voor het regelen van je eigen pensioen voorziening. Een slimme zelfstandige is op de toekomst voorbereid.

Vraag3

Wat is volgens u een goede toetsbare invulling van de vier criteria uit de werkrelatietoets?
De 4 criteria zijn oké ??
Je opdracht uitvoeren zonder dat je opdrachtgever bovenop je zit. Ook hier geldt Keep It Simple! Consultancy opdrachten met een kop en een staart (van A ™ Z) is hierin de sleutel. Dit vereist een andere mindset / insteek vanuit de (Rijks)overheid.

Vraag4

Acht u het noodzakelijk en/of wenselijk om een extra wetsartikel op te nemen voor het geval een zelfstandig werkende niet (volledig) voldoet aan de criteria in het nieuw voorgestelde lid 2 van BW 7:610?

Zo ja, hoe zou de vormgeving van een dergelijk derde lid er volgens u dan uit moeten zien?

Zo nee, moet in een dergelijke situatie dan holistisch gekeken worden naar de criteria uit het tweede lid of biedt het huidig wettelijk kader voldoende houvast voor een dergelijke situatie?
Het lijkt mij niet wenselijk om nog meer (onduidelijke) wet- en regelgeving te bedenken die andere wetgeving moet aanvullen. We moeten oppassen voor de spreekwoordelijke lappendeken die hierdoor (mogelijk) ontstaat - of wellicht is die er al door alle onduidelijke wet- en regelgeving ??