Zelfstandigenwet
Reactie
Naam | Anoniem |
---|---|
Plaats | 's-Hertogenbosch |
Datum | 22 juni 2025 |
Vraag1
Wilt u reageren op de Zelfstandigenwet? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een document te uploaden.Ook als software consultancy die bestaat uit meerdere personen - die tevens DGA zijn - ondervinden wij hinder van de zzp discussie. Wij zijn een MKB bedrijf, bestaan uit meerdere consultants die elkaar kunnen vervangen, hebben meerdere opdrachtgevers, hebben daarnaast een eigen product, hebben alles geregeld op het gebied van AOV, bedrijf/beroepsaansprakelijkheid, etc. Toch worden wij nu al regelmatig buitengesloten alleen op grond dat er geen sprake is van een loondienstverband. Terwijl de werkzaamheden goed passen bij zelfstandigen en er ook sprake is van een duidelijk te behalen resultaat en bijbehorende tariefstelling.
Vraag2
Wat is volgens u een goede toetsbare invulling van de vijf criteria uit de zelfstandigentoets?1) Werkt deze persoon voor eigen rekening en risico?
Korte opzegtermijnen in contracten van max 1 maand. Facturatie achteraf. Facturatie direct naar opdrachtgever of via maximaal 1 broker/MSP. Geen betaling bij ziekte, verlof, arbeidsongeschiktheid.
Verplicht bedrijf en beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Verzekeraar is eigen keuze voor de betreffende ondernemer.
2) Voert iemand een deugdelijke administratie?
Eenvoudig te controleren door de inspectie van de Belastingdienst. Eventueel extra eisen rondom facturen, bewaartermijnen en contracten indien nodig.
3) Gedraagt de persoon zich in het economisch verkeer als zelfstandig ondernemer?
Zie tevens antwoord 1. Daarnaast moet de ondernemer kunnen aantonen aan acquisitie te doen. Als de ondernemer zelf wordt benaderd voor een opdracht dan is dat ook een positieve indicatie.
4) Heeft de persoon een ‘adequate voorziening’ getroffen tegen het risico op arbeidsongeschiktheid?
Elk van onze consultants/DGA's heeft al 10 jaar een AOV. Wij zien geen enkel probleem in het verplicht stellen van een dergelijke verzekering. Wel houden we - zoals een ondernemer beaamt - graag zelf de keuze in welke AOV/verzekeraar/dekking/etc.
5) Voorziet iemand in een ‘proportionele bijdrage voor een voorziening tegen inkomensverlies en/of armoedeval bij pensionering
Vraag3
Wat is volgens u een goede toetsbare invulling van de vier criteria uit de werkrelatietoets?In de zakelijke dienstverlening werk je vaak bij grote organisaties die ook eigen personeel in dienst hebben. Samenwerking hiermee is noodzakelijk. Wel worden wij vaak ingehuurd vanwege onze expertise, ervaring en om de flexibele schil in te vullen (net als bedrijven die consultants in loondienst leveren). Een criterium als "inbedding" is niet wenselijk, dat past niet bij de manier waarop grote organisaties zijn ingericht. Criteria als: tariefstelling (70+ euro ext BTW als opt-out), benodigde expertise en ervaring, en flexibiliteit in contractduur werken wel.
Vraag4
Acht u het noodzakelijk en/of wenselijk om een extra wetsartikel op te nemen voor het geval een zelfstandig werkende niet (volledig) voldoet aan de criteria in het nieuw voorgestelde lid 2 van BW 7:610?Zo ja, hoe zou de vormgeving van een dergelijk derde lid er volgens u dan uit moeten zien?
Zo nee, moet in een dergelijke situatie dan holistisch gekeken worden naar de criteria uit het tweede lid of biedt het huidig wettelijk kader voldoende houvast voor een dergelijke situatie?
Nee, zolang de criteria goed toetsbaar zijn is dit een goede manier om contractuele verplichtingen te combineren met de wet.