Zelfstandigenwet

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Zoelen
Datum 2 juni 2025

Vraag1

Wilt u reageren op de Zelfstandigenwet? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een document te uploaden.
Als ZZP-er zie ik in deze aanpak veel meer potentie dan in de voorgaande voorstellen. Die zijn met name vanuit het gezichtspunt van het arbeidsrecht en het karakter van een dienstverband. Maar het karakter van een ZZP-er is veel omvattender dan dit. De punten voor de zelfstandigentoets vind ik daarom heel goed. Hiermee toon je ook het ondernemersrisico meer aan. Immers tijdens ziekte en verlof krijg je niet betaald.

Vraag2

Wat is volgens u een goede toetsbare invulling van de vijf criteria uit de zelfstandigentoets?
Ik denk dat de punten wel goed zijn, maar wellicht nog wat meer zichtbaar maken wat het risico voor de ZZP-er ook is. Doorbetaling bij ziekte en verlof is er namelijk niet. Laat iemand een jaarrekening maken?
Met betrekking tot het punt van het pensioen, wat is dan exact het kader?

Vraag3

Wat is volgens u een goede toetsbare invulling van de vier criteria uit de werkrelatietoets?
Hierbij heb ik nog wel wat kanttekeningen. Inzake de eerste 2 punten kom je met een interim management positie of bijvoorbeeld bij een vervanging bij ziekte/zwangerschap in de knel. Je komt toch meestal in de dynamiek van de organisatie te werk en daar ga je dan in mee. Hierbij horen ook de geldende procedures, processen etc.
Hier zou ik nog wel graag wat meer willen zien hoe dit in te kleden voor de werkrelatie bij dit soort interim opdrachten.

Vraag4

Acht u het noodzakelijk en/of wenselijk om een extra wetsartikel op te nemen voor het geval een zelfstandig werkende niet (volledig) voldoet aan de criteria in het nieuw voorgestelde lid 2 van BW 7:610?

Zo ja, hoe zou de vormgeving van een dergelijk derde lid er volgens u dan uit moeten zien?

Zo nee, moet in een dergelijke situatie dan holistisch gekeken worden naar de criteria uit het tweede lid of biedt het huidig wettelijk kader voldoende houvast voor een dergelijke situatie?
Ja holistisch kijken lijkt me zeker goed. Ik denk dat je met name bij de werkrelatietoets in relatie tot karakter van interim werk in bestaande functies en organisaties in de knel kan komen. Hierin moet je wel bewegingsvrijheid hebben binnen de wet. Wellicht daar het tarief aan koppelen? Dat wanneer het tarief boven de EUR 75,- ex BTW is het volstaat?!