Zelfstandigenwet
Reactie
Naam | SharePeople Coöperatie u.a. (Drs C.W.A. Blaauw) |
---|---|
Plaats | Utrecht |
Datum | 23 juni 2025 |
Vraag1
Wilt u reageren op de Zelfstandigenwet? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een document te uploaden.Ik vind de Zelfstandigenwet een beter idee dan de VBAR, omdat
1. De VBAR de huidige verkramping bij opdrachtgevers niet oplost: "Ik ga onder geen enkele omstandigheid zelfstandigen inhuren, ik durf het financiële risico niet aan." Dat is in deze tijden van krapte op de arbeidsmarkt en de uit de hand lopende kosten in o.a. zorg en onderwijs onacceptabel. Opdrachtgevers worden zo op kosten gejaagd, o.a. door de btw van bureaus die er tussen gaan zitten.
2. Zelfstandigen onterecht als graaiers en profiteurs worden neergezet. Met de zelfstandigentoets kunnen zelfstandigen aantonen dat ze hun eigen broek ophouden, ook bij arbeidsongeschiktheid. Ze hoeven dus geen beroep te doen op het socialezekerheidsstelsel. Men is -alleen als men wil- 'zelfstandige, tenzij'.
3. De BAZ is (tenminste tot 2030) onuitvoerbaar. De Zelfstandigenwet stimuleert dat zzp'ers daar niet op gaan wachten en nu al een adequate arbeidsongeschiktheids-voorziening gaan regelen. Dat is een enorme winst voor de samenleving.
4. Er voldoende ruimte overblijft om daadwerkelijke schijnzelfstandigheid aan te pakken.
5. De zelfstandigentoets gaat zorgen voor betere ondernemers. En dat betekent hogere productiviteit en economische groei.
Vraag2
Wat is volgens u een goede toetsbare invulling van de vijf criteria uit de zelfstandigentoets?die 5 criteria zijn prima toetsbaar middels een certificaat afgegeven door een derden.
Vraag3
Wat is volgens u een goede toetsbare invulling van de vier criteria uit de werkrelatietoets?de 4 criteria zijn prima toetsbaar via een online vragenformulier gekoppeld aan aanvullende informatie bij twijfel
Vraag4
Acht u het noodzakelijk en/of wenselijk om een extra wetsartikel op te nemen voor het geval een zelfstandig werkende niet (volledig) voldoet aan de criteria in het nieuw voorgestelde lid 2 van BW 7:610?Zo ja, hoe zou de vormgeving van een dergelijk derde lid er volgens u dan uit moeten zien?
Zo nee, moet in een dergelijke situatie dan holistisch gekeken worden naar de criteria uit het tweede lid of biedt het huidig wettelijk kader voldoende houvast voor een dergelijke situatie?
Dit acht ik niet noodzakelijk. Wel zou er een richtlijn kunnen komen voor een minimum-uurtarief en dat er een rechtsvermoeden van schijnzelfstandigheid is als men onder dat uurtarief werkt.