Zelfstandigenwet
Reactie
Naam | Anoniem |
---|---|
Plaats | Lisse |
Datum | 27 mei 2025 |
Vraag1
Wilt u reageren op de Zelfstandigenwet? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een document te uploaden.Het wetsvoorstel Zelfstandigenwet lijkt mij een hele verbetering dan de wet DBA, omdat het concept duidelijker definieert wanneer iemand wel/niet als zelfstandige ("ZZP'er") kan worden aangemerkt.
Wel vind ik dat handhaving en toetsing aan de criteria zorgvuldig moet gebeuren. Aangezien handhaving een arbeidsintensief werk is, zijn hier veel personen voor nodig, die bovendien ook goed opgeleid moeten zijn om tegen de criteria te toetsen. Ik heb zorgen of er inderdaad voldoende adequaat opgeleide personen hiervoor zijn.
Vraag2
Wat is volgens u een goede toetsbare invulling van de vijf criteria uit de zelfstandigentoets?De Belastingdienst heeft een tijdje terug modellen opdrachtovereenkomst voor een zelfstandige opgesteld. De nu genoemde toetsingscriteria zijn m.i. alle vier reeds opgenomen in die modellen. De door de Belastingdienst gepubliceerde modelovereenkomsten zijn hier te vinden: https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/zakelijk/ondernemen/modelovereenkomsten-in-plaats-van-var/
Vraag3
Wat is volgens u een goede toetsbare invulling van de vier criteria uit de werkrelatietoets?De Belastingdienst heeft een tijdje terug modellen opdrachtovereenkomst voor een zelfstandige opgesteld. De nu genoemde toetsingscriteria zijn m.i. alle vier reeds opgenomen in die modellen. De door de Belastingdienst gepubliceerde modelovereenkomsten zijn hier te vinden: https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/zakelijk/ondernemen/modelovereenkomsten-in-plaats-van-var/
Vraag4
Acht u het noodzakelijk en/of wenselijk om een extra wetsartikel op te nemen voor het geval een zelfstandig werkende niet (volledig) voldoet aan de criteria in het nieuw voorgestelde lid 2 van BW 7:610?Zo ja, hoe zou de vormgeving van een dergelijk derde lid er volgens u dan uit moeten zien?
Zo nee, moet in een dergelijke situatie dan holistisch gekeken worden naar de criteria uit het tweede lid of biedt het huidig wettelijk kader voldoende houvast voor een dergelijke situatie?
Ten aanzien van de zelfstandigentoets, punt 5: "Je hebt een proportionele bijdrage voor een voorziening bij pensionering."
Er zijn veel personen (zelfstandigen, of in loondienst) die na hun pensionering doorwerken. Dit punt van de zelfstandigentoets houdt hier op het eerste gezicht geen rekening mee. Moet er met dit punt geen uitzondering gemaakt worden voor AOW'ers die nog als zelfstandige doorwerken?