Zelfstandigenwet

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Hazerswoude Dorp
Datum 27 mei 2025

Vraag1

Wilt u reageren op de Zelfstandigenwet? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een document te uploaden.
Een prima initiatief waarin het goed is het kaf van koren te scheiden. De schijnzelfstandigheid en de daarbij strenge DBA-regeling is juist opgesteld door problemen in bepaalde sectoren. Daarnaast zijn er genoeg andere ZZP-ers in uiteenlopende branches die voor verschillende opdrachtgevers en verschillende opdrachten werkzaam zijn. Dit zijn vooral tijdelijke opdrachten waarin je prima afspraken kunt maken over gezagsverhoudingen, vrije invulling van tijd en werkzaamheden maar wel met een gezamenlijk doel als eindresultaat.
Een kanttekening van de voorwaarden vind ik de pensioenvoorziening, die is erg belangrijk maar bij de start van ondernemerschap moeilijk op te brengen. Wellicht een idee om hier een termijn aan te verbinden en/of minimaal bedrag aan te koppelen.

Vraag2

Wat is volgens u een goede toetsbare invulling van de vijf criteria uit de zelfstandigentoets?
Dat zou kunnen via een link van bijv. de belastingdienst waarin de 5 vragen worden gesteld waarvan 2 en 4 al bekend zijn bij de belastingdienst. Aan de hand van de uitkomst van deze 5 vragen volgt een antwoord. Dit antwoord zal je ook beschikbaar moeten stellen aan opdrachtgever(s) waarin het risico van de zelfstandigentoets ligt bij de opdrachtnemer. Hierdoor wordt het ook makkelijker voor de opdrachtgever jou voor deze opdracht in te huren.

Vraag3

Wat is volgens u een goede toetsbare invulling van de vier criteria uit de werkrelatietoets?
Dit zou prima kunnen met het maken van 1 document welke bij zowel de opdrachtgever als nemer (ZZP-er) in bezit en ondertekend moet zijn. Dit document zou eventueel (steeksproef)gewijs opgevraagd kunnen worden. Ik denk dat dit bij iedere opdracht beschikbaar stellen aan de BD niet gaat werken. Dit wordt dan gelijk een overbelasting van het handhaven ervan.

Vraag4

Acht u het noodzakelijk en/of wenselijk om een extra wetsartikel op te nemen voor het geval een zelfstandig werkende niet (volledig) voldoet aan de criteria in het nieuw voorgestelde lid 2 van BW 7:610?

Zo ja, hoe zou de vormgeving van een dergelijk derde lid er volgens u dan uit moeten zien?

Zo nee, moet in een dergelijke situatie dan holistisch gekeken worden naar de criteria uit het tweede lid of biedt het huidig wettelijk kader voldoende houvast voor een dergelijke situatie?
Er zou gekeken moeten worden naar de criteria. Wetsartikelen aanpassen zou denk ik niet de oplossing zijn, daarnaast vergen deze veel capaciteit en controles.