Zelfstandigenwet

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Bornerbroek
Datum 27 mei 2025

Vraag1

Wilt u reageren op de Zelfstandigenwet? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een document te uploaden.
Wat ik een lastig punt vind is het aantal opdrachten per jaar en de duur van de contracten. Ik zal u uitleggen waarom.
Ik laat mij inhuren op het terrein van onderwijshuisvesting. Daar is een groot gebrek aan binnen gemeenten. Ervaren mensen zijn moeilijk te vinden. Daar komt bij dat ik vaak procesmanagement doe bij de realisatie van nieuwbouwprojecten. Dit zijn projecten die vaak 5 jaar of langer lopen. Als ik dan voor 2 van dergelijke gemeenten zulke opdrachten doe, dan voldoe ik al niet aan het criterium voor 3 opdrachten en wordt ik bijna gedwongen om veel uren te gaan werken om toch aan die 3 opdrachten te komen. Terwijl ik als 64-jarige misschien wel eens minder dan 40 uur per week zou willen werken en dit financieel ook niet nodig is.
Verder is een actieve acquisitie in mijn geval niet nodig omdat er normaal gesproken voldoende opdrachten zijn.
In een politieke organisatie moet je soms ook tussentijds verantwoording afleggen over je opdrachten.

Vraag2

Wat is volgens u een goede toetsbare invulling van de vijf criteria uit de zelfstandigentoets?
Beperk meerdere opdrachtgevers tot 2
Leg een leeftijdsgrens vast waarbij er niet meer hoeft te worden voldaan aan het criterium van het aantal opdrachten en de actieve acquisitie, bijvoorbeeld vanaf 60 jaar. Na deze leeftijd willen ondernemers misschien ook wel een beetje gas terugnemen.

Vraag3

Wat is volgens u een goede toetsbare invulling van de vier criteria uit de werkrelatietoets?
Sta een tussentijdse toetsing ook toe als dat de opdracht ten goede komt.

Vraag4

Acht u het noodzakelijk en/of wenselijk om een extra wetsartikel op te nemen voor het geval een zelfstandig werkende niet (volledig) voldoet aan de criteria in het nieuw voorgestelde lid 2 van BW 7:610?

Zo ja, hoe zou de vormgeving van een dergelijk derde lid er volgens u dan uit moeten zien?

Zo nee, moet in een dergelijke situatie dan holistisch gekeken worden naar de criteria uit het tweede lid of biedt het huidig wettelijk kader voldoende houvast voor een dergelijke situatie?
Ik vind dat er een uitzondering op bepaalde regels moet worden gemaakt voor zelfstandigen boven de 60 jaar. Zie mijn hierboven gemaakte opmerkingen.