Zelfstandigenwet
Reactie
Naam | Anoniem |
---|---|
Plaats | Boxtel |
Datum | 20 juni 2025 |
Vraag1
Wilt u reageren op de Zelfstandigenwet? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een document te uploaden.De zelfstandigenwet is simpeler qua opzet dan de VBAR. Ook de zelfstandigenwet blijft een wet met een holistische benadering. Wat ik mis in deze alternatieve wet voor de VBAR is het rechtsvermoeden uit de VBAR. Dat gedeelte van de VBAR had een groot draagvlak en ontbreekt nu.
De zelfstandigenwet gaat ook in op de arbeidsongeschiktheidsverzekering en pensioenvoorziening. Opdrachtgevers en intermediairs kunnen die niet beoordelen, dit zou opgelost kunnen worden met een derden verklaring. Dat het onderdeel wordt van de wetgeving in het licht van het Herstel- en Veerkrachtplan is waarschijnlijk. Dat deze punten het traject van wetgeving lang zullen maken is zeker tenzij er politiek gepolderd wordt om de euro’s uit het Corona herstelfonds.
Het is niet mijn verwachting dat de huidige zelfstandigenwet onduidelijkheid van de DBA en het concept VBAR oplost. Het is een mildere holistische oplossing.
Vraag2
Wat is volgens u een goede toetsbare invulling van de vijf criteria uit de zelfstandigentoets?De 5 criteria kunnen een prima basis vormen voor de zelfstandigentoets. 3 van de 5 vragen dienen wel een duidelijk kader te krijgen.
Wat is een deugdelijke administratie? Waar moet die administratie aan voldoen?
Wat is een adequate voorziening? Waar moet adequate aan voldoen?
Wat is een proportionele bijdrage? Waar moet proportioneel aan voldoen?
Ook met deze insteek blijft het een holistische benadering. Dat hoeft niet erg te zijn, holistisch is nu eenmaal heel gangbaar binnen de wetgeving en biedt ook ruimte. De 5 criteria aftoetsen met een set vragen geeft een indicatie. Stel je hangt er 6 vragen onder en 1 is een contra-indicatie? Wordt dan alles afgewogen? Weegt alles even zwaar? Of is het knock out?
Vraag3
Wat is volgens u een goede toetsbare invulling van de vier criteria uit de werkrelatietoets?De 4 criteria kunnen een prima basis vormen voor de werkrelatietoets. 2 van de 4 vragen laten wel veel ruimte voor interpretatie.
Wat is vrijheid bij vrijheid van organisatie van werk en werktijd?
Ook met deze insteek blijft het een holistische benadering. De 4 criteria aftoetsen met een set vragen geeft een indicatie. Stel je hangt er 6 vragen onder en 1 is een contra-indicatie? Wordt dan alles afgewogen? Weegt alles even zwaar? Of is het knock out?
Vraag4
Acht u het noodzakelijk en/of wenselijk om een extra wetsartikel op te nemen voor het geval een zelfstandig werkende niet (volledig) voldoet aan de criteria in het nieuw voorgestelde lid 2 van BW 7:610?Zo ja, hoe zou de vormgeving van een dergelijk derde lid er volgens u dan uit moeten zien?
Zo nee, moet in een dergelijke situatie dan holistisch gekeken worden naar de criteria uit het tweede lid of biedt het huidig wettelijk kader voldoende houvast voor een dergelijke situatie?
Nee, er hoeft geen extra derde lid toegevoegd te worden. Het tweede lid uit de zelfstandigen wet benoemt de zelfstandigentoets die gedeeltelijk holistisch is en de werkrelatietoets die gedeeltelijk holistisch is.
Wel vermijden dat er in de wet met AMvB's gewerkt gaat worden voor het bepalen van de criteria waarop getoetst gaat worden zoals die wel in de VBAR staan. Het wijzigen van de concept criteria die er nu zijn in de VBAR door een eventueel ander gekleurd kabinet kan een héél andere wet opleveren waarbij de overige partijen buiten spel staan.