Btw-nultarief op de levering en installatie van zonnepanelen op of in de onmiddellijke nabijheid van woningen

Reactie

Naam Dhr. G.J.M. Honsbeek
Plaats Bemmel
Datum 23 april 2022

Vraag1

Wilt u reageren op het btw-nultarief op de levering en installatie van zonnepanelen op of in de onmiddellijke nabijheid van woningen? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een document te uploaden.
Ik ben voor het voorstel, maar zie een aantal problemen en verbeterpunten.

Vragen en opmerkingen over de tekst van de toelichting:

Onder 1 staat dat het kabinet investeringen in zonnepanelen wil stimuleren. Dit kan naar mijn idee beter worden bereikt met subsidies dan het schrappen van administratieve lasten, omdat zonnepanelen lang niet alle huishoudens zich zonnepanelen kan veroorloven.

Onder 2.1. staat dat zonnepaneelhouders sinds een arrest van het Europees Hof van Justitie btw-ondernemers zijn omdat er stroom wordt geleverd tegen een vergoeding. Dit verandert niet door het 0-tarief. Is hierdoor niet het gevolg dat een particulier zich nog steeds moet melden bij de Belastingdienst als ondernemer, het forfait moet afdragen, maar er geen btw meer is om terug te vragen? Hoe ziet het kabinet dit?

Onder 9 evaluaties:
De prijsontwikkeling zal domweg +21% zijn. Ondernemers die de zonnepanelen plaatsen dienen nog steeds hun kosten inclusief btw te betalen die zij niet meer kunnen terugvragen omdat ze vrijgestelde diensten leveren. (Art. 16 lid 1 Wet OB) Levert een zonnepaneelondernemer ook aan bedrijven, dan ontstaat bij hen een extra administratieve last. Ze kunnen dan slechts naar rato voorbelasting terugvragen en dit zal de kwaliteit van de aangiftes onder druk zetten en een beroep doen op de moraliteit van ondernemer

Doel is het terugdringen van de administratieve lasten. Op dit moment is het proces als volgt:
- opgaaf zonnepaneelhouders voor het aanmelden als ondernemer en het verkrijgen van een btw-nummer
- aangifte omzetbelasting insturen
- formulier invullen voor het rekeningnummer
Dit kan veel efficiënter. Als er op het formulier ‘Opgaaf zonnepaneelhouders’ ook het rekeningnummer voor teruggave, de betaalde btw en het aantal Wp (WattPiek) wordt ingevuld is de rest overbodig. Hiermee kan de Belastingdienst alles in één keer afwikkelen.

Ik ben het er mee eens dat het 0-tarief problematiek rond herinvesteren i.c.m. KOR en de problematiek rond btw terugvragen voor huishoudens met volwassenen met een eenmanszaak oplost.

Ik vraag me af of ondernemers die zonnepanelen plaatsen en investeringen hebben gedaan in onroerend goed en/of bedrijfsmiddelen niet in de problemen komen door de herzieningsperiode van 10 jaar (onroerend goed) en 5 jaar (roerende zaken). Dit is een grote zorg, niet alleen vanwege de liquiditeit, maar ook weer vanwege de uitvoeringsproblematiek bij ondernemers en Belastingdienst.