Btw-nultarief op de levering en installatie van zonnepanelen op of in de onmiddellijke nabijheid van woningen

Reactie

Naam Solinso BV (dr.ir. P.C. de Jong)
Plaats Kessel
Datum 27 april 2022

Vraag1

Wilt u reageren op het btw-nultarief op de levering en installatie van zonnepanelen op of in de onmiddellijke nabijheid van woningen? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een document te uploaden.
Nederland kampt met een structureel tekort aan arbeidskrachten, zeker in de bouw. Daarom zijn diverse marktpartijen actief met slimme oplossingen die leiden tot een reductie van grondstoffen en materiaalgebruik en tot een reductie van arbeidsuren. Dat kan door functies in de gebouwschil te combineren. Een goed voorbeeld hiervan zijn zonnegevels en zonnedaken die de functie van gevelbekleding en dakbedekking combineren met het opwekken van zonne-energie.
Duurzame oplossingen die ook nog eens visueel aantrekkelijker zijn dan de grote zonnepaneel-elementen die overal op- en aan worden geschroefd. Juist deze categorie van innovatieve producten dreigt wederom de dupe te worden van het voorgenomen BTW voorstel omdat ze expliciet worden uitgesloten (Voorstel MvT - II. ARTIKELSGEWIJZE TOELICHTING -c. Zonnepanelen).
Ik heb expliciet het woord "wederom"aangehaald omdat gebouwintegratie door de Belastingdienst gezien wordt als een product met dubbelfunctie. In de huidige BTW-teruggaveregeling wordt een 50%-50% functiescheiding aangehouden (50% = zonnestroomfunctie en 50% is dak- of gevelbekledingsfunctie). De BTW is vervolgens ook beperkt aftrekbaar. Echter, de commerciële waardescheiding ligt compleet anders (80-90% van de waarde zit in de zonnestroominstallatie). Eigenaren van gebouw-geïntegreerde zonnestroomsystemen voelen zich hierdoor benadeeld. Het voorliggende voorstel tot wetswijziging lost dit geenszins op.
Dus daarom verzoek ik de minister om juist ruimte te geven aan innovaties die hard nodig zijn om Nederland te verduurzamen en toekomstbestendig te maken.

Bijlage