Wetsvoorstel bevorderen zorgcontractering

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Brunssum
Datum 18 juli 2023

Vraag1

Wilt u reageren op de conceptregeling met toelichting? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een document te uploaden.
Dit voorstel draagt niet bij aan bevordering zorgcontractering, eerder aan (wettelijke) bescherming van de verzekerde.
Het is goed dat het hinderpaalcriterium wordt opgenomen in de wetgeving in kader van keuzevrijheid voor de verzekerde. Maar wanneer verhindert het een verzekerde om voor ongecontracteerde zorg te kiezen. Dat is sterk afhankelijk van het bedrag in € en niet een % zoals nu opgenomen in de polisvoorwaarden van verzekeraars (bv. 75% vergoeding gem. gecontracteerde tarief). Het bedrag is daarbij weer erg afhankelijk van de zorgsoort en daarnaast is het vermogen van de verzekerde bepalend of het een belemmering vormt of niet. In de praktijk zal met dit wetsvoorstel nog steeds een gang naar rechter nodig zijn om duidelijkheid te krijgen over de hinderpaal en verandert er in de praktijk dus niet veel.

Het effect op de contractering/marktwerking wordt veel groter als verzekerden eenvoudiger, op basis van heldere informatie, kunnen wisselen van verzekeraars. Dus inzicht in de polis(voorwaarden) van verzekeraars en duidelijkheid in de bedragen die cliënten daadwerkelijk moeten bijbetalen bij ongecontracteerde zorg zal (op termijn) een grotere bijdrage leveren aan bevordering van zorgcontractering. Hier is nog veel winst te behalen…

Voor zorgorganisaties/zorgcontractering verandert er met dit wetsvoorstel ook onvoldoende. En zal de keuze voor wel/niet contracteren echt niet op basis van dit voorstel veranderen, met dat verschil dat via AMvB de hoogte van vergoeding voor aanbieder kan worden vastgesteld. Maar onduidelijk hoe dit voor de aanbieder zal uitpakken.