Wetsvoorstel bevorderen zorgcontractering

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Amersfoort
Datum 29 juni 2023

Vraag1

Wilt u reageren op de conceptregeling met toelichting? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een document te uploaden.
Hier wordt over contractvrije zorgverleners gesproken en niet mèt. De teksten doen voorkomen alsof contractvrije zorgverleners cowboys zijn die idioot hoge bedragen vragen en onprofessioneel handelen. In de paramedische sector (logopedie, fysiotherapie, ergotherapie, diëtiek etc.) zie ik echter iets anders. De contractvrije zorgverlener is hier een hoogopgeleide kwaliteitsgeregistreerde professional die keuzes heeft gemaakt in de praktijkvoering, waardoor een financieel gezonde zorgonderneming kan ontstaan. Contractvrije zorg vloeit voort uit de regeldruk en de lage tarieven die door zorgverzekeraars jegens zorgverleners worden gehanteerd.

Mijns inziens heeft contractvrije zorg de volgende voordelen:

De patiënt heeft inzicht in zorgkosten
Contractvrije zorgverleners hebben een financiële relatie met hun patiënt. De patiënt is op de hoogte van de kosten van de behandeling. Hierdoor worden de rekeningen goed gecontroleerd en wordt van de zorgverlener verwacht efficiënt te handelen.

Minder administratieve lasten
Doordat de regeldruk vanuit de zorgverzekeraars minder is, is er tijd en aandacht voor de patiënt. De professional werkt verder volgens de richtlijnen die vanuit de beroepsgroep worden gevraagd.

Een eerlijk tarief
De zorgverlener kan een tarief vragen dat past bij een HBO- of WO- geschoolde professional die voortdurend bijscholing volgt om verder te professionaliseren, die een gezonde praktijk kan houden en medewerkers een salaris kan bieden waarbij ook ruimte is voor pensioenopbouw

Een gelukkige zorgverlener
Wel gecontracteerde zorgverleners lopen op hun tandvlees, er zijn wachtlijsten, er worden veel administratieve handelingen gevraagd en de tarifering is gering. Dit geeft stress, waardoor deze zorgverleners uitvallen of zelfs het vak verlaten. Door de autonomie die de contractvrije zorgverlener heeft, ervaart deze meer werkgeluk. Een gelukkige zorgverlener draagt bij aan een betere behandelrelatie, wat de resultaten ten goede komt.