Wetsvoorstel bevorderen zorgcontractering
Reactie
Naam
|
Anoniem
|
Plaats
|
Eindhoven
|
Datum
|
25 juli 2023
|
Vraag1
Wilt u reageren op de conceptregeling met toelichting? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een document te uploaden.
1) Het is voor de datum dat je kunt veranderen van zorgverzekeraar niet altijd duidelijk of een behandelaar een contract heeft met een verzekeraar waardoor van te voren niet duidelijk is wat de consequentie zal zijn van de keuze voor de zorgverzekeraar.
2) Het is van te voren is niet duidelijk hoeveel er vergoed gaat worden door de zorgverzekeraar. Ook dit kan leiden tot de verkeerde keuzes van zorgverzekeraar door de verzekerden.
3) Als de zorgverzekeraar zelf de keuze kan maken hoeveel vergoed gaat worden voor een behandeling kan dit aanleiding zijn voor een verzekerde om de behandeling niet aan te gaan in verband met het kostenplaatje. Dat zal weer gaan leiden tot meer en complexere spoedgevallen die zorgen voor verhoging van de kosten in de 2e lijnszorg omdat hiermee de 1e lijnszorg wordt overgeslagen.
4) Als de verzekerde te laat op de hoogte is van de beperkte vergoeding voor een behandeling kan door stapeling van behandelingen die niet vergoed worden tot ernstige betalingsproblemen leiden.
5) als in een bepaalde regio te weinig gecontracteerde zorg is hoe gaat de zorgverzekeraar dat oplossen? Iedereen moet binnen een bepaalde regio vrije toegang moeten hebben tot gecontracteerde of 100% vergoedde zorg.
6) wie gaat bepalen wanneer de zorgverzekeraar in haar recht staat wanneer onredelijk lage vergoedingen worden afgesproken?
Kortom: dit wetsvoorstel geeft de zorgverzekeraar oneindig veel macht en een inkomens sturingsinstrument voor de zorgverleners die onredelijk kan zijn. Uiteindelijk is de patiënt de dupe als niet duidelijk is welke zorgverlener al dan niet gecontracteerd is en wat de financiële consequentie is van de restitutiepolis.