Wetsvoorstel bevorderen zorgcontractering

Reactie

Naam L. Vogelpoel
Plaats Purmerend
Datum 27 juli 2023

Vraag1

Wilt u reageren op de conceptregeling met toelichting? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een document te uploaden.
Hierbij mijn zorgen,
Te grote sturingsmacht bij private partij
Te weinig bescherming patiënt, voeg toe:
- Heldere definities van ‘wat op redelijke termijn is en wat op redelijke afstand' is.
- Sancties tegen zorgverzekeraar bij falend zorgplicht verzekeraar of als op 12 november van voorgaand jaar niet duidelijk is wie voor wat gecontracteerd is in een bepaald jaar.
- Meer zekerheid voor de verzekerde over de te verwachten vergoeding. Met toevoegen van de delegatie grondslag als verwoord, wordt het recht van de patiënt onduidelijker en onzekerder dan tot voorheen. Dit kan beter.

Vraag 1: Wat zijn de rechten van de patiënt wanneer het omzetplafond bereikt blijkt?
Vraag 2: 'Ook is bepaald dat het gewogen gemiddeld door de zorgverzekeraar gecontracteerde tarief als uitgangspunt genomen mag worden, waarmee overigens niet is gezegd dat het ongewogen gemiddelde niet toegestaan zou zijn.' Waar kan de patiënt nu op rekenen?
Ter overdenking:
- VvAA: Onderzoek toont aan dat zorgprofessionals uit alle beroepsgroepen last hebben van de toenemende werk- en regeldruk en een gebrek aan autonomie. De cijfers zijn schrikbarend: 22% kampt met burn-outklachten, 40% overweegt de zorg te verlaten en 75% twijfelt over blijven werken tot het pensioen.
‘zorgverzekeraars de grootste veroorzaker van regeldruk is..' (Quickscanbezieling 2022).
De ontwikkeling hiertoe is lang vóór de Coronacrisis gestart. Is de ingeslagen weg van marktwerking met verzekeraars en managers steeds meer in regie wel de juist..? En hoe dit te zien in het licht van de reeds ontstane personeelskrapte?
- Toch wel triest als de vrijeartsenkeuze een privilege wordt, voorbehouden aan hen, die het kunnen betalen..
Vast dank voor de aandacht,

(zie verder/ toelichting in bijlage)

Bijlage