Wetsvoorstel bevorderen zorgcontractering

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Barendrecht
Datum 26 juli 2023

Vraag1

Wilt u reageren op de conceptregeling met toelichting? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een document te uploaden.
'Het doel om de tarieven nog verder te verlagen door aanpassingen te doen in artikel 13 uit Zorgverzekeringswet is om de ongecontracteerde zorg terug te dringen.
Met deze wetswijziging kan het ministerie van VWS een maximumtarief instellen "als er afbreuk wordt gedaan aan de kwaliteit".
Ernst Kuipers hoopt dat deze actie een stimulans is voor verzekerden met een naturapolis om gebruik te maken van gecontracteerde zorg en voor zorgaanbieders om contracten aan te gaan met de zorgverzekeraars.

In 2012 heeft VWS geprobeerd het voormalig hoofdlijnenakkoord en wetswijzigingen artikel 13 aan te passen, mede door de oplopende wachtlijsten en het personeelstekort de zorg anders moet worden georganiseerd. Een adequaat contracteerproces is een belangrijke voorwaarden.
Het is voor veel aanbieders, ondanks alle inspanningen, niet gelukt om überhaupt met een zorgverzekeraar in gesprek te komen over contractering. Digitaal contracteren en alle vragen met 'ja' beantwoorden is de enige optie.
1 vraag beantwoord met 'nee' is automatisch 'u komt niet in aanmerking voor een contract'.

De ongefundeerde niet onderbouwde, conclusie dat de groep ongecontracteerde aanbieders meer uren per client declareert omdat ze meer uren zorg declareren dan noodzakelijk is, is veel te makkelijk getrokken en veelal onwaar.
Het schetst een eenzijdig beeld en essentiële andere zaken die hierin een rol spelen worden achterwege gelaten.
Gecontracteerde aanbieders worden gedwongen naar doelmatige zorg, bijvoorbeeld 14 uur per maand per cliënt. Dit zegt dan ook niets over de kwaliteit van zorg.
De cliënten die meer uren dan deze uren per maand nodig hebben (niet te verwarren met meer indiceren) kunnen niet terecht bij deze gecontracteerde aanbieders.

Laten we het probleem in de goede volgorde oplossen en eerst de maximale inspanning leveren om voor 2024 zo veel mogelijk aanbieders te contracteren, hier hebben we de zorgverzekeraar echt bij nodig. Hiermee halen we direct een aantal IZA doelstellingen zoals administratielast naar beneden, duidelijkheid voor de zorgvrager, eenduidige tarieven.