Wet verbetering beschikbaarheid zorg voor jeugdigen
Reactie
Naam
|
Anoniem
|
Plaats
|
Bloemendaal
|
Datum
|
11 juli 2020
|
Vraag1
Wilt u reageren op het wetsvoorstel ‘Wet verbetering beschikbaarheid zorg voor jeugdigen’? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een document te uploaden.
Ik zou 2 groepen uit elkaar halen.
De zorg voor kinderen met handicap, autisme, adhd, andere uitdagingen.
En de zorg voor ouderschap die niet deugt, mishandeling, misbruik etc.
Waar kinderen voor de rest ok zijn, voorkom meer trauma's en ook nog slechte start op de arbeidsmarkt.
Er zijn wel verbeteringen sinds 20 jaar, bijv. schoolplicht tot 18 jaar.
Ik woonde met 16 op mijzelf, moest werken, was bijv. geen kinderbijslag, woonde niet thuis, maar ook geen uitkering, helemaal niets. Dus school is niets meer geworden. Gelukkig nu een succesvolle eigen zaak. Maar het koste mij lang zelfvertrouwen zonder diploma, je wordt anders aangekeken en je werkt voor minder.
Op dit moment zijn heel veel letterlijke opvanglocaties weg door de krappe woningmarkt. Mocht er iets zijn, zit een kind steeds langer toch thuis, of van hot naar her, met alle verdriet eromheen. Papieren rompslomp is dan wel prettig, verdwijnen er ook geen kinderen.
Niemand is "geboren ouder".
En opvoeding is nogal veranderd.
Waarom niet landelijk een training voor ouderschap en/of sociale dienstplicht, zodat er empathie komt voor de medemens ipv ik eerst.
Vraag2
De Jeugdregio zal regionaal te organiseren zorg voor jeugdigen inkopen en bovenregionaal afstemmen. Welke taken zou u nog meer willen neerleggen bij de Jeugdregio? Bijvoorbeeld: betaling voor door de Jeugdregio ingekochte zorg voor jeugdigen (en de daaraan voorafgaande formele controle), contractmanagement, materiële controle, fraudebestrijding, ontvangst van informatie die voor de inkoop of het contractmanagement van belang is.
Het klinkt als boodschappen doen. Denk aan de preventie, nu zorg, scheelt later bakken met geld. Een kind met slechte jeugd heeft achterstand, onzekerheden in het leven.
Kijk naar wat kinderen/ouders nodig hebben.
Zorg voor veilige plekken, financiële hulp bij schulden.
Kijk naar het hele gezin, waar kan geholpen worden.
Zo niet, zorg voor veilige opvanglocaties met eigen kamer en rust. Veel zijn verdwenen doordat gemeenten de locaties verkochten.
Vraag3
In een AMvB bakenen we nader af welke zorgvormen regionaal georganiseerd dienen te worden. We willen geen vaststaande lijst, omdat we verwachten dat zorg nog meer naar “zo thuis mogelijk” verandert. Welke criteria zijn bepalend hierbij en hoe zou u die wegen?
Zo thuis mogelijk werkt niet bij incest of slecht ouderschap.
Bescherm het kind. Denk niet alleen aan de korte termijn. Denk aan je portemonnee. Nu hulp, scheelt later veel.