Wet verbetering beschikbaarheid zorg voor jeugdigen

Reactie

Naam Tijdige diagnostiek N Bakx
Plaats Oosterhout
Datum 11 juli 2020

Vraag1

Wilt u reageren op het wetsvoorstel ‘Wet verbetering beschikbaarheid zorg voor jeugdigen’? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een document te uploaden.
Het gaat niet alleen om geld: het gaat voornamelijk om tijdig diagnoses te kunnen stellen. Scholen hebben zorgplicht en kunnen eigenlijk niet goed genoeg differentiëren in de volle klassen. Hierdoor escaleren situaties en ontstaat er al snel een gedragsstoornis bij het kind. Uiteindelijk wordt daar de aandacht gelegd, omdat dit niet wenselijk is. Er zijn tientallen uren zitten in gesprekken met ouders, schoolteams en begeleiding van kinderen ‘met een rugzakje’. Véél eerdere aandacht en diagnostiek maakt het voor alle betrokkenen duidelijker. Nu is begeleiding erg ver weg: pas als het ècht niet meer gaat schakelen we de zorg in.... mosterd na de maaltijd. Dit geldt voor heel veel facetten: hoogbegaafden, zwakbegaafden, mishandeling, slechte leefomgeving, etc. Pak bij kinderen de koe bij de horens i.p.v. deze als een dolle stier te laten bungelen. En laten we wel wezen: ondersteuning mag soms al ontstaan bij de verloskundige.

Vraag2

De Jeugdregio zal regionaal te organiseren zorg voor jeugdigen inkopen en bovenregionaal afstemmen. Welke taken zou u nog meer willen neerleggen bij de Jeugdregio? Bijvoorbeeld: betaling voor door de Jeugdregio ingekochte zorg voor jeugdigen (en de daaraan voorafgaande formele controle), contractmanagement, materiële controle, fraudebestrijding, ontvangst van informatie die voor de inkoop of het contractmanagement van belang is.
Als bovenregionale afstemming kan, zou bovenregionale begeleiding ook moeten kunnen. Er zijn zulke mooie specialisaties. Waarom mogen alleen de kinderen die toevallig in de buurt wonen daar naartoe?

Vraag3

In een AMvB bakenen we nader af welke zorgvormen regionaal georganiseerd dienen te worden. We willen geen vaststaande lijst, omdat we verwachten dat zorg nog meer naar “zo thuis mogelijk” verandert. Welke criteria zijn bepalend hierbij en hoe zou u die wegen?
Thuis behandelen is fantastisch als de thuissituatie fantastisch is. Vaak is er al heel wat jaren problematiek en dat vlak je niet zomaar uit. Lotgenoten hebben elkaar nodig, informatie is nodig, handvatten zijn nodig, structuur in huis is hard nodig.... het loopt mis als er facetten ontbreken, zowel voor het kibd, als voor de gezinsleden.