Wet verbetering beschikbaarheid zorg voor jeugdigen

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Enkhuizen
Datum 15 augustus 2020

Vraag1

Wilt u reageren op het wetsvoorstel ‘Wet verbetering beschikbaarheid zorg voor jeugdigen’? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een document te uploaden.
Ik denk dat dit westvoorstel positief zal werken in de verbetering van het jeugdstelsel wat betreft de specialistische en duurdere jeugdhulp. Dat betreft echter slechts een kleine groep jeugdigen en ouders die jeugdhulp ontvangen. De reikwijdte is ook niet groter bedoeld, maar ik vraag me wel af of er niet ook meer wetgeving nodig is om de transformatiedoelstellingen ook voor de grotere groep jeugdigen en ouders die gebruik maken van minder specialistische jeugdhulp te realiseren, want daar is m.i. veel mis omdat de gemeenten geen kader hebben voor het stellen van kwaliteitseisen m.b.t. dit jeugdhulpaanbod. Ook lukt de afbakening met de voorzieningen vanuit aanpalende wetgeving de gemeenten niet al te best. Ik ben GZ-psycholoog/ Orthopedagoog Generalist werkzaam t.b.v. de Toegang (wijkteam) en constateer dit al jaren, doe wat ik kan, maar zie het veel te langzaam vorderen.

Vraag2

De Jeugdregio zal regionaal te organiseren zorg voor jeugdigen inkopen en bovenregionaal afstemmen. Welke taken zou u nog meer willen neerleggen bij de Jeugdregio? Bijvoorbeeld: betaling voor door de Jeugdregio ingekochte zorg voor jeugdigen (en de daaraan voorafgaande formele controle), contractmanagement, materiële controle, fraudebestrijding, ontvangst van informatie die voor de inkoop of het contractmanagement van belang is.
Ik denk dat het goed is om de afdelingen inkoop van een aantal gemeentes die op dit moment de inkoop doen namens kleinere gemeenten hierover te raadplegen. Ik denk dat zij dergelijke taken wel zouden willen uitbesteden maar dat het waar het om inhoudelijke informatie wat betreft kwaliteit van het aanbod en afstemming op de kleinere regio beter bij de kleinere regio kan blijven.

Vraag3

In een AMvB bakenen we nader af welke zorgvormen regionaal georganiseerd dienen te worden. We willen geen vaststaande lijst, omdat we verwachten dat zorg nog meer naar “zo thuis mogelijk” verandert. Welke criteria zijn bepalend hierbij en hoe zou u die wegen?
De criteria moeten m.i. een basis hebben in de prevalentie van weinig voorkomende complexe jeugdhulp waarvoor (gezins) opname met intensieve behandeling nodig is. Ik denk dat het goed is hiervoor de deskundigen m.b.t. GGZ jeugd te consulteren. Hierbij zou ik mij als ik u was meteen vanaf de start richten op vernieuwing van de GGZ, dus het zoeken in de hoek van Goede GGZ: zie voor toelichting: https://www.tijdschriftvoorpsychiatrie.nl/issues/500/articles/10826