Wet verbetering beschikbaarheid zorg voor jeugdigen
Reactie
Naam
|
Anoniem
|
Plaats
|
Eindhoven
|
Datum
|
4 september 2020
|
Vraag1
Wilt u reageren op het wetsvoorstel ‘Wet verbetering beschikbaarheid zorg voor jeugdigen’? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een document te uploaden.
Jeugdbescherming Regio Amsterdam is voor een Gezinswet. Met een Jeugdwet alleen doen we wat we al deden, en krijgen we wat we al kregen.
Als maatschappij zijn we er samen verantwoordelijk voor dat onze kinderen veilig opgroeien. Onveiligheid bij kinderen wordt voor een groot deel veroorzaakt doordat we ouders en opvoeders in kwetsbare gezinnen onvoldoende ondersteunen. We gaan niet tijdig naast hen staan om ze te versterken in hun opvoedersrol.
Het is daarom cruciaal de diverse wetten/domeinen als de jeugdzorg, WMO en de Volwassen-GGZ in samenhang te evalueren en te integreren. Wij zijn van mening dat een Jeugdwet alleen volstrekt onvoldoende is. Met een Gezinswet krijgt iedereen in het gezin de juiste ondersteuning op het juiste moment. Met als resultaat dat kinderen blijvend veilig opgroeien.
De aanpassing van de wet raakt ook de manier waarop we het toezicht organiseren. Onze zorg is dat toezicht zich blijft stapelen en te weinig de domeinen overstijgt. Kunnen en willen de ministeries het initiatief nemen om een diepgaande analyse te doen op de kwaliteit van ons huidige toezicht?
Wat weerhoudt u om, net als in een aantal andere landen, daadwerkelijk het belang van kinderen en hun ouders als leidend principe te hanteren door wetgeving voor het hele gezin te realiseren? Zo werken jeugd- en volwassenhulp in Scandinavië nauw samen vanuit het perspectief van het hele gezinssysteem. De lokale wetgeving biedt daar ook meer mogelijkheden toe.
We gaan hierover graag met u in gesprek, samen met onze cliënten en netwerkpartners.
Vraag2
De Jeugdregio zal regionaal te organiseren zorg voor jeugdigen inkopen en bovenregionaal afstemmen. Welke taken zou u nog meer willen neerleggen bij de Jeugdregio? Bijvoorbeeld: betaling voor door de Jeugdregio ingekochte zorg voor jeugdigen (en de daaraan voorafgaande formele controle), contractmanagement, materiële controle, fraudebestrijding, ontvangst van informatie die voor de inkoop of het contractmanagement van belang is.
Betaling ingekochte zorg voor jeugdigen incl formele controle voorafgaand), contractmanagement, fraudebestrijding, materiële controle, ontvangst van info die voor de inkoop / contractmanagement van belang is, is prima. Echter ze hebben ook de taak om eerdergenoemde te doen vanuit het belang en oog voor de versterking van het kind en het gezinssysteem. De taak die hieruit voortvloeit is dat ze transparantie en samenwerking bevorderen tussen de toezichthoudende en de zorgbiedende partijen. Zodat veel beter domeinoverstijgend gewerkt kan worden.
Vraag3
In een AMvB bakenen we nader af welke zorgvormen regionaal georganiseerd dienen te worden. We willen geen vaststaande lijst, omdat we verwachten dat zorg nog meer naar “zo thuis mogelijk” verandert. Welke criteria zijn bepalend hierbij en hoe zou u die wegen?
De verwachting naar "zo thuis mogelijk" is misleidend. In sommige gevallen is de situatie van een kind en/of ouders zo nijpend, zo onveilig dat een time-out of een plek anders dan in de thuissituatie veel beter op zijn plek is. Het is echter de kwaliteit van die plekken en de toegang daarnaartoe die op dit moment erg slecht is en de onveiligheid en onduidelijkheid bevordert. Op dit moment is noch thuis noch op een "veilige en kwalitatief ondersteunende plek voor een jeugdige en/of ouder" een optie om de veiligheid en ondersteuning van een kind een goede basis te geven.
Kwaliteit van het totale welzijn van kind en systeem zou voorop moeten staan en niet alleen de financiële kant. Het kwalitatief wegen van de samenwerkingsbereidheid van alle betrokkenen rondom een kind/kinderen. Het principe van "it takes a whole village to raise a child" zou meer leidend moeten zijn.