Wetsvoorstel aanpak dierenmishandeling en dierverwaarlozing
Reactie
Naam
|
dr. William Voorberg
|
Plaats
|
Nieuw-Lekkerland
|
Datum
|
14 november 2018
|
Vraag1
Wilt u reageren op het wetsvoorstel aanpak dierenmishandeling en dierverwaarlozing? Dan kunt u hier uw reactie geven. Dat kunt u doen door een bericht achter te laten of een document bij te voegen.
Geachte,
Graag had ik een reactie gegeven op het wets voorstel in het algemeen en de aanpassing van artikel 425 sr, aangaande het 'aanhitsen' van een dier in het bijzonder. Iedere hondentrainer zal u kunnen vertellen dat wanneer je honden traint, je niet de hond traint, maar de baas. Bijtincidenten komen ALTIJD voort uit de relatie tussen baas en hond. Dit beaamt bijvoorbeeld ook Martin Gaus herhaaldelijk. Ik pleit er dan ook voor om bij bijtincidenten training voor het baasje als correctiemiddel in de wet op te nemen in plaats van het in beslag nemen van honden en het laten inslapen van deze honden. Dit weerhoudt baasjes er niet van om met een volgende hond precies hetzelfde te doen.
Dan specifiek over artikel 425 en het 'aanhitsen'. Bijtincidenten komen vaak voort uit hoe bange mensen op honden reageren.
Een illustratie: Stel u loopt op het strand met uw hond. De hond loopt los en dat mag hier ook. Een kind rent voorbij. De hond ziet dit aan als spelen en rent vrolijk blaffend achter het kind aan. Het kind vind dat eng en begint te gillen en te schreeuwen. De hond begrijpt het niet en blijft staan. De ouders van het kind komen vervolgens luidkeels op het baasje en zijn hond af en schreeuwen om het hardst dat honden aangelijnd moeten worden. De hond ziet het als een aanval op zijn baas en valt uit naar de ouders om zijn baas te verdedigen.
Het 'bijtincident' vindt pas plaats in de laatste zin. Als deze wet zo wordt aangenomen dan wordt deze hond in beslag genomen. Terwijl je welbeschouwd kan afvragen wie hier de oorzaak is van het incident? En het erge van dit artikel is dat op basis van deze wijziging, de ouders in het voorbeeld de onschuldige hond ook nog NA AFLOOP in beslag kunnen laten nemen. Mijns inziens geldt hier ook: training is beter op zijn plek dan in beslagname. Zowel voor de baasjes, als misschien voor de bange mensen die niet weten hoe ze met honden om moeten gaan.
Beter is om bijvoorbeeld alleen verplichte training en geen inbeslagname of euthanasie als punitieve maatregel op basis van de wijziging in artikel 425. Ik en met mij alle hondentrainers garanderen dat dit meer bijtincidenten voorkomt dan zoals nu in de wet is voorgesteld.